iTromsø har tidligere skrevet at nærmere 200 jusstudenter ved UiT–Norges arktiske universitet, må ta eksamen på nytt etter at noen studenter fikk sett deler av eksamenen mellom 45 minutter og én time før eksamensstart.

Saken oppe for femte gang

Etter mye om og men har saken blitt tatt til vurdering for femte gang.

– Første gangen behandlet fakultetet saken, som feilaktig sendte den til klagenemnda. De annullerte eksamen. Da kom vi inn med nye opplysninger, og klagenemnda måtte behandle saken på nytt. Deretter behandlet fakultetet saken igjen, siden de først hadde sendt den feilaktig til klagenemnda. Fakultetet kom fram til at eksamen ikke skulle annulleres, men det ble klaget på vedtaket, og saken ble på nytt sendt til klagenemnda, som nå har besluttet å annullere, forteller Henrik Rode (25), leder for juridisk studentutvalg sin avdeling i Tromsø.

Nå er eksamenene satt til henholdsvis 10. august og 5. september.

– Hovedårsaken til at dette har tatt så lang tid er at prosessen har vært så rotete. Dersom alt hadde gått som det skulle, kunne vi ha tatt en ny eksamen allerede i juni, sier Rode.

Heidi Adolfsen, som er studiedirektør ved UiT, har ikke sett vedtaket fra klagenemnda ennå, men beklager at prosessen har tatt så lang tid.

– Klagenemnda ba fakultetet om å behandle saken på nytt, og det er dette som har ført til at det har tatt så lang tid. Likevel klarte man å samle klagenemnda i sommerferien, og det er jo bra.

Dårlig kommunikasjon

– Hadde alt gått som det skulle, ville det ha vært mulighet for at studentene kunne ha tatt ny eksamen i sommer?

– Det vil bare være spekulasjoner, men det var satt av en eksamensdato på denne siden av sommeren, sier Adolfsen.

Rode oppfatter også kommunikasjonen mellom studentene og universitetsledelsen som kritikkverdig.

– Informasjonsflyten til partene har generelt vært dårlig. Studentene har måtte etterspørre informasjon. Hadde det ikke vært for at vi er jusstudenter, så hadde det vært vanskelig å håndheve rettighetene, forteller 25-åringen.

I en e-post utdyper Rode:

«Klagemotpartene har opplevd kontakten med universitetsdirektøren som vanskelig og lite tillitsvekkende. Dette skyldes blant annet et anonymt dokument som ble unntatt partsinnsyn uten lovhjemmel. Vi fikk ikke svar etter gjentatte henvendelser, og fikk til slutt et svar som kunne forstås som et uttrykk for partssympatier. Dette resulterte i en habilitetsinnsigelse mot seksjonslederen som ikke førte fram. Under prosessen kom det fram at seksjonslederen mente det hadde pågått en heksejakt mot studentene som hadde klaget på den formelle feilen, noe klagemotpartene overraskende opplevde som usanne og svært urimelige anklager.»

Adolfsen synes det er beklagelig at studentene har oppfattet dette på denne måten.

STUDENTENE: - Utrolig kjipt

– Vi har et stort fokus på å prioritere studentene. Vi har kommunisert ut innhold i vedtaket før det i det hele tatt har kommet ut. Det er veldig beklagelig om de ikke er fornøyd med kommunikasjonen. Da er det noen ting som ikke har fungert som vi må se nærmere på, påpeker hun.

Store konsekvenser

Dersom beslutningen om annulleringen av eksamen er endelig, mener Rode dette vil skape større urettferdigheter enn hva det ville ha vært i utgangspunktet.

– Å se deler av eksamen mindre enn én time før eksamensstart er ganske ubetydelig kontra slik det kan bli. Da vil eksamen bli holdt fire måneder etter den ordinære eksamen. Mange har jobb og er på ferie, og er ikke fulltidsstudenter slik at de kan ta seg tid til å lese seg opp på pensum. Jeg var nylig i Tromsø for å hente pensumbøker slik at jeg kan lese. Jeg har hørt at studenter har måtte si opp sommerjobben sin, og avbryte ferien, for å lese. I tillegg er eksamen på to forskjellige datoer, det vil si at noen vil ha én måned ekstra til å lese, sier Rode.

– En ny eksamen vil også påvirke dem som skal studere neste semester. De vil bli hengende etter studiemessig. De som er ferdig eksaminert kan heller ikke søke om jobb fordi de ikke får vitnemålet sitt, legger han til.

Selv håper han at siste ord ikke er sagt.

– Nå jobber vi med å finne ut om vi kan klage på vedtaket eller ikke. Jeg synes regelverket er uklart og mener det er muligheter for klagerett etter siste vedtaket om annullering. Vi kan også ta det videre til Sivilombudsmannen, og alternativt ta det videre til domstolen.

NY EKSAMEN: Henrik Rode, leder i Juridisk studentutvalg i Tromsø, er skuffet over at prosessen har tatt så lang tid. Foto: Privat