Her er den mest krevende fjelltoppen i området

Sommer er fjelltursesong for mange. Her er de fem mest krevende toppene, ifølge toppturentusiast Espen Nordahl.

TOPPEN: Her er et bilde fra sist tirsdag, 12.07 da Espen Nordahl var på ski der oppe og viser Svein Mortensen på vei opp mot Holmbutinden. Hovedtoppen på Jiekkevarri er den til høyre for midten. Foto: Privat 

nyheter

TROMSØ: Espen Nordahl, som har skrevet boken «Toppturer i Troms», har rangert de fem mest krevende toppene i nærområdet utenfor Tromsø.

Les også: Gikk 900 meter til fjells for det perfekte bryllupsbildet.

Nordahl, som er prosjektleder for UiTs kompetansesenter for skred, i tillegg til en erfaren skikjører og utdannet bre- og skredinstruktør, er Jiekkevarri i Lyngen den tøffeste fjelltoppen å ta seg opp til.

– Den mest krevende toppen er Jiekkevarri, som er 1.834 moh. og den høyeste toppen i Troms. En lang og krevende tur som krever god form, kunnskap og breutstyr, sier Nordahl til iTromsø.

Les også: Her er Norges ti mest populære fjellturer.

Luftige topper

Nordahl liker ikke å bruke ordet de «verste» toppene.

– Turliv skal være noe positivt, så jeg er mer tilhenger av betegnelser luftig eller krevende, sier Nordahl, som har listet opp fire til luftige og krevende topper etter Jiekkevarri:

* Luftig og krevende: Hamperokken 1.404 moh. Lang egg som er litt smal og luftig i partier. Litt småklyving med litt løs stein siste del opp til toppunktet.

* Litt luftig: Skamtinden 882 moh. Lang motbakke med en litt luftig småklyving helt øverst.

* Litt luftig: Hollendaren 1.016 moh. Variert tur på blant annet isbre. Med småklatring for å komme helt opp på toppinakkelen.

* Lang og krevende: Store Kjostinden 1.488 moh. Klassisk Lyngentopp. En lang motbakke som kan kreve isøks og stegjern.