TELEGRAFBUKTA: Buktaledelsen har tidligere etterlyst en sjark de kunne hatt på festivalområdet under festivalen. Mandag ble den fraktet til Telegrafbukta.

– Sjarken er fra tidlig 1900-tallet. Ut fra størrelsen var det nok en ganske stor sjark på den tiden, så denne har nok dratt ganske langt ut i ishavet, forteller Marianne Saus, som er kommunikasjonssjef på festivalen.

– Vi fikk den av sønnen til ham som hadde kjøpt sjarken. Den har stått ved en låve de siste 15 årene, sier festivalsjef Lasse Lauritz Pettersen.

Boknafisk

Sjarken står plassert i området like ved naustet. Pettersen forteller at de kommer til å servere mat fra sjarken.

– Vi gleder oss til å ta den i bruk. Vi kommer til å servere boknafisk fra sjarken, så dette kommer til å bli kjempebra.

– Det ligger litt i identiteten til Buktafestivalen å ha en sjark på festivalområdet. Å servere boknafisk der passer også med den matprofilen vi har. Dette vil nok også være litt unikt for dem som får servert boknafisk, ettersom det blir første gangen de får servert mat fra en sjark, legger Pettersen til.

Modifisere sjarken

Slik sjarken står nå, vil den ikke være i stand til å verken flyte eller bli brukt til matservering. Med litt modifisering håper Pettersen at sjarken kan gjøre minst en av delene.

– Vi er nok nødt til å sikre den litt så den ikke velter. I tillegg må vi gjøre noe inni båten hvor maten skal lages og serveres. Det krever en del tilpasning, sier Pettersen.

– Vi ønsker å ta godt vare på sjarken og gi den et nytt liv. Den vil bli en permanent del av Buktafestivalen på lik linje som naustet vi fikk, legger han til.

Ønsker navn

Per nå står sjarken uten navn.

– Vi er jo nødt til å døpe sjarken, men har ikke noe navn til den. Så hvis noen har et forslag til navn, så er vi åpne for forslag, forteller festivalsjefen.

LITEN: Sjarken er ikke så stor som dem man ser på havet i dag, men tidlig 1900-tallet var dette en av de større sjarkene. Foto: Trond Tomassen