Kulturskolen har 600 barn på venteliste

Ventelisten har blitt mindre, men fortsatt er det hundrevis av unger som ikke får førstevalget sitt på kulturskolen.

POPULÆRT: Per dags dato har Kulturskolen ingen ledige plasser på ballett. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Jon Terje Eiterå  Foto: Jon Terje Eiterå

PLASS: Rektor ved kulturskolen i Tromsø, Pål Johnsen, sier det er tilbud til alle, men ikke nødvendigvis på førstevalget. Foto: Håkon Steinmo 

nyheter

KULTURSKOLEN: Kulturskolen i Tromsø er et ekstremt populært fritidstilbud for byens unge, men lange ventelister er fortsatt en utfordring.

– I utgangspunktet er vi ganske fylt opp på dans, men vi har en del ledig på musikk, bortsett fra på piano, der er det veldig vanskelig å få plass, sier rektor ved kulturskolen, Pål Johnsen.

Les også: Tromsø jazzfestival håper å lokke frivillige med Pokémon

Ett års ventetid

Johnsen anslår at de har omtrent 600 unger på venteliste.

– Det er færre enn før. Vi har vært mer nøye med å ta ut dem som allerede har fått et tilbud og mer nøye på oppfølgingen, sier rektoren.

Men det er tradisjonen tro enkle kunstformer som er betydelig vanskeligere å få plass på.

– Det er særlig vanskelig å få individuelle plasser på instrumenter som fiolin, trompet og sang. Piano er et godt eksempel. Der kan det ta ett år før man får plass, sier Johnsen.

Men oppfordringen er klar.

– Ikke la være å søke på grunn av lange ventelister. En kulturskoleplass er alltid mulig å få, og er du først inne, står du før i køen for et bytte etter en stund, enn de som ikke er inne, sier Johnsen.

Som er klar over utfordringen.

Les også: Disse ungjentene tjener godt på Bukta

– Skal man se svart på det er det fremdeles kø med unger som vil inn på kulturskolen, men ikke så mange som tidligere. Vi har hatt 900, kanskje over 1.000 på venteliste, men de reelle tallene er bortimot 600.

Ellers har de opplevd at andre instrumenter blir mer populær.

– Gitar er begynt å bli veldig populært igjen, noe som er hyggelig.

Ballett er vanskelig

Også andre kunstformer er det utfordrende å få plass på, selv om det er snakk om gruppetimer.

– I dans er det bare ballett. Der er det ikke plass. En idé der kan være å begynne på stepp eller jazz. Det kan være en grei start. Kanskje finner man ut at man likte noe man ikke trodde var noe før man hadde prøvd. Så jeg oppfordrer til å søke og prøve, selv om man kanskje ikke får førstevalget med en gang, sier Johnsen.

Les også: Slik fikk Amalie (12) sitt første møte med arbeidslivet

Ledige plasser

Per dags dato er det ledige plasser for skoleåret 2016/17 på følgende kurs: visuell kunst, kulturmiks (4 til 7 år), stepp fra 12 år, jazz 1 fra 8 år (nybegynnere), jazz 5B fra 13 år (nybegynnere), dans gutter fra 9 år, babysang – musikk allerede fra 0 år, teatersirkus, kornett, trompet, tverrfløyte, blokkfløyte, samisk samspill og slagverk fra 9 år.

– Vi vet at det vil komme et rush til høsten. På de fleste gruppeplasser som kor og orkester, er det ledige plasser hele tiden, sier Johnsen.