Tromsø-julien var slett ikke dårligere enn normalt

Juli har ikke akkurat vært den beste sommermåneden i Tromsøs historie – men årets til nå varmeste dag kom 22. juli.

VARMESTE DAG: Selv om juli har hatt mange regnværsdager, har måneden også bydd på årets varmeste dag! 

nyheter

De siste 30 døgnene har snittemperaturen i Tromsø ligget på 12,4 grader – noe som er 0,7 grader over normalen. Det til tross for at de fleste nok ikke har sett på sommeren 2016 som den beste i Tromsø...

LES OGSÅ: Grå og fuktig helg i vente

Varmeste dag

Den varmeste dagen i juli – og i år – var 22. juli. Da krøp temperaturen seg helt opp til tropiske 27, 6 grader, og danket dermed ut den tidligere årsrekorden på 25, 4 grader som ble satt 27. juni.

Månedens laveste temperatur hadde vi derimot dagen før – 21. juli – da det på det laveste var kun 6 grader i Tromsø.

Til sammen kom det 86,2 mm nedbør i juli, og 6. juli var dagen da det regnet mest. Da kom det 22,7 millimeter, og det er det meste det har regna på et døgn siden november i fjor.

Juli begynte relativt varmt, med makstemperaturer mellom rundt 18 og 23 grader de første dagene. Så sank temperaturene og vi fikk noen dager med makstemperaturer mellom 14 og 10 grader. 10. juli ble det ikke varmere enn 9,8 grader.

Normal måned

Men selv om tromsøværingene nok vil se på sommeren i år som en ganske dårlig en, så er den slett ikke unormal.

– Juli har vært passelig normal, og faktisk litt varmere enn normalt, med et par tiendedeler, forteller vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Vervarslinga.

– Det har vært litt mer nedbør enn det normalt er i juli, men det er ikke store mengder over.

LES OGSÅ: Tror vannscooter-forbud rammer Tromsø-næring

Ovhed forteller at nedbøren på sommeren ofte kommer mer «klumpvis» enn på vinteren, og at en stor del av månedens nedbør derfor kan komme i løpet av en dag – slik det i juli gjorde den 6.

– Men i Tromsø har det i juli i år bare vært 10 prosent mer nedbør enn normalen, så det er ikke så mye, sier han.

Utspredte godværsdager

Ovhed forteller at det muligens har vært litt mer skyet i juli i år enn normalen, men at det heller ikke her er store forskjeller.

– Men vi er raske til å tenke at sommeren er den dårligste vi har hatt noensinne. Men den er altså helt normal?

– Ja, vi husker jo ofte de gode sommerne mye bedre. Men det har ikke vært en dårlig sommer – den virker nok bare dårligere for vi har hatt godværsdagene utspredt og ikke sammenhengende, mener Ovhed.

Han tror begynnelsen av august kommer til å fortsette i samme spor som slutten av juli: uten lange godværsperioder, med litt byger og noen solgløtt innimellom.