Arild Warholm, branningeniør i Forebyggende avdeling i Tromsø brann og redning, forteller at brannvesenet har økt fokus på boligbrannsikkerhet nå i høst.

– Det er omtrent ti tusen studenter i byen, noe som utgjør en åttendedel av Tromsøs befolkning. Det er en enorm tilflytting til studiestart og mange studenter flytter inn i det eneste de får tak i, uansett hvilken tilstand det er i.

Bekymrede foreldre

Hvert eneste år blir brannvesenet kontaktet av bekymrede foreldre.

– Det er jo en kjent situasjon for oss, det er det samme hver høst. Vi får flere henvendelser hvert år fra bekymrede foreldre som har vært på besøk der deres datter eller sønn har fått leid og forteller at situasjonen ikke ser bra ut, sier Warholm.

Han trekker fram studenter og andre unge som en utsatt gruppe i leiemarkedet.

– I første omgang vil de bare ha seg et tak over hodet, og så prøve å finne seg noe nytt. Men med dette presset på utleiemarkedet i Tromsø kan det være et dårlig valg. Å ende opp i en utrygg bolig kan også skyldes uvitenhet og det er nok slik at brannsikkerhet og risiko ikke er det studentene tenker mest på.

Griper inn

Warholm forteller at brannvesenet kan gripe inn hvis de blir kontaktet om usikre forhold.

– Vi kan komme inn i boligen og se på tilstanden. Vi vil prøve å hjelpe til med å få en god løsning slik at studentene blir tatt vare på.

Det er flere ting brannvesenet kan gjøre i slike situasjoner.

– Hva vi gjør varierer fra sak til sak, men om nødvendig tar vi kontakt med huseier og informerer og motiverer dem til å få på plass de tiltakene som kreves. Hvis det er grove tilfeller av ulovlig bruk, er vi pliktig til å sende bekymringsmelding til byggesaksavdelingen i kommunen, forklarer han.

Utsatt for brann

I uke 33, samtidig som semesterstart, skal Tromsø brann og redning kjøre en egen brannkampanje på Universitetet i Tromsø.

– I vårt brannforebyggende arbeid ønsker vi å sette økt fokus på studentene og den massive tilflyttingen det er i byen. Vi skal ha en kampanje på både norsk og engelsk hvor vi informerer om brannsikkerhet. Vi skal blant annet vise fram slukkeapparat, snakke om varsling, rømningsveier og lignende.

Det er også især én annen ting brannvesenet vil ta en prat med studentene om.

– Vi skal også snakke om det å lage mat når man er beruset og har kommet hjem fra byen. Det skjer stadig vekk at vi må rykke ut til slike tilfeller, og unge og studenter er en utsatt gruppe sånn sett. Vi har hatt slike saker som har endt med dødsfall i Tromsø.

Warholm understreker at det er huseier som plikter at utleieboligen er i forskriftsmessig stand.