Advokat Ragni Ramberg vil protestere mot dommen

Politiker og advokat Ragni Løkholm Ramberg deltar på mandagens protestdemonstrasjon.

Ragni Løkholm Ramberg vil protesterte mot frikjennelsen i gjengvoldtektssaken under mandagens demonstrasjon.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Blant dem som stiller på mandagens demonstrasjon mot frifinnelsen i gjengvoldtektssaken i Hemsedal er politiker og advokat Ragni Løkholm Ramberg.

– Ja, jeg har tenkt å prøve å få til å være med på demonstrasjonen, sier Ragni Løkholm Ramberg.

– Risikofritt å voldta

Leder for Den Norske Advokatforeningen, Jens Johan Hjort, mener man ikke bør dømme i saken uten selv å ha vært i retten.

Ramberg skjønner at det stilles spørsmål at hun som advokat stiller i demonstrasjonen.

– Denne saken har vekket sterke reaksjoner og vi vet følgende: I Norge i dag er det neste risikofritt å voldta. Det er få anmeldelser og enda færre som blir tiltalt og dømt, og slik kan vi ikke ha det, sier Ramberg.

Ramberg er Ap-politiker, feminist og advokat og er klar over at det kan være vanskelig å forsvare alle tre ståsteder.

– Jeg er helt enig med (Brynjar) Meling, som skriver godt om utgangspunktet for mange av oss - at det er bedre at ti skyldige går fri enn at en uskyldig blir dømt. Men det er også et stort rettssikkerhetsproblem at det i Norge i dag er nærmeste risikofritt å voldta. Denne saken er endelig avgjort, og ingen protester endrer utfall eller saksgang i straffesaker for norske domstoler. men ingen bør si seg fornøyd med dagens situasjon. Aller minst advokatforeningen, en viktig forkjemper for rettssikkerhet, sier Ramberg.

Som likevel er sterkt uenig i frifinnelsen.

– Det vi vet om saken er at det var en jente som var neddopet, som var 18 år på det tidspunktet og som ble båret som en melsekk over skuldrene til de tiltalte. Det er forhold man har lov til å la seg opprøre over. Av de tre tiltalte, er to dømt til erstatning, men ikke gitt fengselsstraff. Der er åpenbart at en frifinnelse i slike saker ikke er noe vi som samfunn kan akseptere. Det må være lov til å si, sier Ramberg.

– Gjorde alt rett

Ramberg reagerer på måten saken har blitt anket og på måten det til slutt endte med frifinnelse på.

– Jeg reagerer på at det er så mange damer som blir voldtatt i Norge og så få gjerningspersoner som blir dømt. Er det rart at ikke flere anmelder når slikt skjer, spør Ramborg retorisk og følger opp.

– Dette skjedde i 2014 og jenta gjorde alt det rette. Hun gikk til politiet, erkjente egne feil, sikret bildebevis. I tillegg var det edru vitner, så at det etter så mange år ender med frifinnelse er helt for jævlig. Hadde jeg hatt en venninne som var utsatt for det samme, ville jeg håpet på at hun gjorde det på akkurat samme måte, men med slike frifinnelser blir det et kjempeproblem, sier Ramberg.

Likevel erkjenner hun at man må akseptere dommen.

– Som advokat må man akseptere at de som er frifunnet får gå videre med livene sine, men som samfunn kan vi ikke akseptere at dette får fortsette. Det er nesten risikofritt å voldta og det er en stor trussel for rettssikkerheten at ikke flere stilles til ansvar for sine handlinger, sier Ramberg.