Demonstrerer mot omstridt voldtektsfrikjenning

Mandag ettermiddag demonstrerte Tromsøs befolkning for bedre rettsikkerhet for kvinner.

Fra demonstrasjonen på Stortorget mandag ettermiddag.  Foto: Tobias Stein Eilertsen

nyheter

Bakgrunnen er den omstridte dommen hvor tre menn ble frifunnet i Borgarting lagmannsrett etter å ha vært siktet for å ha dopet ned og gjengvoldtatt en ung kvinne i Hemsedal i mars 2014.

Mandag arrangerer Kvinnefronten og flere andre organisasjoner demonstrasjoner og appeller for økt rettssikkerhet for kvinner.

- Dette handler om kvinners rettssikkerhet. Gjerningsmennene er frifunnet, til tross for gode beviser, sier Torill Nustad, leder i Kvinnefronten.

Les mer: Demonstrasjoner i flere byer mot voldtektsfrikjenning

- Samfunnsproblem

På Facebook-gruppen "Tromsø krever rettssikkerhet for kvinner" oppfordret Kvinnefronten andre organisasjoner, partier og enkeltpersoner til å møte på demonstrasjon på Stortorget mandag 8. august.

"Det er ikke en rettstat verdig at menn kan voldta kvinner helt straffefritt, selv med overveldende bevis, som det er i denne saken. Vi krever rettsikkerhet for kvinner!" står det på Facebook-siden for markeringen.

Omtrent 200 mennesker samlet seg mandag ettermiddag for å delta i demonstrasjonen på Stortorget i Tromsø sentrum.

Lene Sivertsen, leder i SMISO Troms, advokat og politiker Ragni Løkholm Ramberg og Elin Gjikai i Kvinnefronten holdt appeller under markeringen.

Samtlige av apellantene under markeringen dro fram tall og statistikker som viser vanskeligheten med å nå fram i det norske rettssystemet med voldstektsanklager.

- 9 av 10 kvinner som blir voldtatt, anmelder ikke. Av de som går til politiet, henlegges 8 av 10 saker, mens en tredjedel av sakene som kommer opp i retten, frifinnes. Slik kan vi ikke ha det. Det er ikke et kvinneproblem, det er et samfunnsproblem, sier Ragni Løkholm Ramberg, advokat og kommunestyrepolitiker.

Åpen debatt

Elin Gjikaj i Kvinnefronten holdt fram ønsket om å få flere mannfolk inn i debatten.

- Menn må komme på banen i debatten. Stemmen til profilerte menn som er godt utdannet trenger vi, for å reise debatten til et høyere nivå. Vi kommer til å arrangere en åpen debatt 18. august på Prelaten, der vi blant annet vil utfordre Jens Johan Hjort til å stille, sier Elin Gjikaj til iTromsø.