Kvaløya: Gerd Stensen AS har søkt Troms fylkeskommune om å gjøre prøveuttak av korallsand på flere lokaliteter i Troms. De ønsker å pumpe opp 10 til 30 kubikkmeter masse på hvert sted med båt for å undersøke kvaliteten.

Friluftsområder

Prøveuttakene ønskes gjennomført ved Sommarøy/Lille Sommarøy, Tussøya, Musvær og Gåsvær. Byutvikling viser til at dette er viktige friluftsområder, og at strendene med skjell- og korallsand er en attraksjon og har verdi for områdene.

– Søknaden sier ingenting om hvordan uttak vil påvirke dette, skriver kommunen i høringsuttalelsen.

Ifølge kommunen er det mye småbåttrafikk og yrkesbåttrafikk i flere av områdene, og at det ved Gåsvær går en farled gjennom området for prøveuttak.

– Søknaden sier ingenting om hvordan uttaket skal gjennomføres med tanke på dette.

Kommunen stiller også spørsmål ved behovet for så store uttak som 10–30 kubikkmeter for undersøkelsesformål, og mener at når massenes mektighet og kvalitet er undersøkt, legges de tilbake.

Uklare konsekvenser

Gerd Stensen AS, som ifølge søknaden er den eneste kommersielle leverandøren av korallsand i Nord-Norge, leverte i fjor 9.800 kubikkmeter korallsand, til blant annet Frankrike. Der brukes den til rensing av vann og tilsetning til kraftfôr. Rederiet har i dag konsesjon i Risøyrenna og ved Bodø, og jakter altså nå nye lokaliteter i Troms.

Tromsø kommune mener konsekvensene av større uttak bør utredes og opplyses om i forkant, og sier i uttalelsen at det per i dag ikke kan være aktuelt med større uttak på grunn av kvalitetene områdene har i dag og som ønskes beholdt.

– Med såpass uklare konsekvenser av både prøveuttak og eventuelt uttak for drift, ønsker Tromsø kommune ikke at det gjennomføres prøveuttak av korallsand i disse områdene, skriver Byutvikling i sine høringsuttalelser.

Fylkesmanns-skepsis

Dersom det blir gitt konsesjon for prøveuttak, forutsetter kommunen at uttaket gjennomføres utenom sommermånedene, på grunn av områdenes friluftsverdi, og på en slik måte at ferdsel ikke hindres.

Fylkesmannen i Troms sier i sin uttalelse at det bør settes begrensing på hvor mange uttak som kan gjøres i hvert område. Dersom det er snakk om mange prøver og stort volum, bør det settes som vilkår at sanden tilbakeføres til havbunnen i området, heter det i Fylkesmannens uttalelse.

– Overdreven frykt

Nylig fikk de tillatelse til prøveuttak av korallsand på to nye steder i Nordland.

– Det var ingen spesielle innvendinger da vi fikk de to nye tillatelsene, i Lødingen og et nytt sted utenfor Bodø. Samtidig skal det innrømmes at Vågan og Steigen kommuner sa nei, etter skepsis som vi ser som utenfor realitetene, men Gerd Stensen AS og fylkeskommunen unngår gjerne konflikter. På samme tid varsler Kystverket behov for mudring av skipsled på samme sted, Grytøyleden i Steigen.

Når Tromsø kommune viser til friluftsinteresser og attraksjonsverdien av skjell- og korallstrender, er det ikke noe å frykte, mener Erstad.

– Uttaket av korallsand vil ikke ødelegge strendene eller bidra til at sanden renner ut. Uttaket skjer på dypt vann, med punktinngrep på sjøbunnen. Det blir ikke varige skader av inngrepet og naturen på havbunnen kommer tilbake. Naturtypen forblir intakt, korallsanden støvsuges ikke, sier Erstad.

Gerd Stensen AS har tatt ut korallsand i stor skala siden 2011. Mellom 80 og 90 prosent eksporteres med båt til Frankrike.

Rederiet har i tillegg til Tromsø søkt om tillatelse til prøveuttak av korallsand i Lenvik og Harstad. Erstad regner med at rederiet får noen av lokalitetene de har søkt på.

– Vi regner ikke med å få tillatelse til prøveuttak på alle lokalitetene i Troms, men noen blir det, tror jeg.

Siden saksbehandlingen i Troms fylkeskommune har tatt så lang tid, regner Erstad med at dersom Gerd Stensen får tillatelse, vil ikke prøveuttaket skje før våren/forsommeren 2017.