– Hvor skal sukkerspinnet stå?

Sunniva Pedersen og hennes medhjelpere har nettopp sørget for at den røde løperen ligger riktig – i dag skal nemlig alle føle seg som æresgjester – og nå er det de andre detaljene som må på plass for folk strømmer til.

I dag har nemlig butikker, restauranter og institusjoner som holder til i gamlebyen slått på stortromma og invitert tromsøværingene til «Gamlebydagen»

Mye som skjer

– Dette blir en bylørdag som de vi hadde på 80-tallet. Da var det stas å dra til sentrum på lørdagene, og aller helst sammen med bestemor og bestefar for da fikk vi mere is, sier Linn Christin Bruun Hanssen, en av Pedersens medhjelpere.

Markedet på Jaklins plass er preget av godt gammeldags håndverk og klær. En av dem som har funnet veien hit holde vanligvis til på andre siden av sentrum.

– Men når jeg blir invitert hit så stiller jeg selvfølgelig opp. Det er jo en veldig koselig del av byen med mye som skjer, sier glassblåser Julian Finne.

– Det er godt at gamlebyen kan bli litt ny igjen.

Søte kaker

Det synes også Eirin Hansen som har tatt med seg sønnene Casper (7) og Emilian (3). Hun er der med det samme de åpner.

– Det har kanskje mest å gjøre med at ungene står opp tidlig, smiler hun.

– Jeg var nysgjerrig på hva som var her også skal vi treffe venner og gå på kafé.

Lenger inn i gamlebyen, på Skansen, treffer vi på tre andre som har tjuvstartet litt i så henseende.

– Den var litt søt, kanskje?, sier Synnøve Sørensen, men får umiddelbart kontrabeskjed fra sin venninne Gerd Hanssen.

– Men kaker skal jo være søte!

Imponert

Sørensen hadde lest om arrangementet i avisa og fått med seg Hanssen og Nelly Wilhelmsen på oppdagelsesferd.

– Vår generasjon vet for lite om Skansen. Da vi vokste opp var det jo bare bygninger som sto her og ble gjort lite med, forklarer Sørensen.

– Vi har jo egentlig hatt en gamleby her i Tromsø slik de har andre steder, så det er flott det de har fått til her nå., skyter Wilhelmsen til.

– Ja, nå har det blitt et sted jeg tør anbefale til tilreisende, sier Hanssen.

Og mens noen drikker kaffe, må andre arbeide. Det ser riktignok ikke ut som om historieforteller Stina Fagertun har så mye imot det der hun setter opp scenen for en eventyrstund med barna.

– Det er en ære å få lov til å bidra til et slikt arrangement. Forhåpentligvis kan jeg vekke ungenes fantasi slik at de ønsker å lære seg mer om byhistorien.

Supertrivelig nabolag

Selv om enkelte ble litt skuffet over tilbudene og hadde sett for seg et større arrangement, så det ut som de fleste koste seg.

– Og det skal bli enda bedre fremover, sier Sunniva Pedersen

Hun berømmer sine kollegaer i byen og deres stå-på-vilje.

– Her gjør alle sitt til at vi får et supertrivelig nabolag!