Ministeren møtt med protest på universitetet

Åpningen av studieåret ved UiT ble markert med en rekke talere. Miljøprotestesten rettet mot Norges EØS- og EU-minister stjal imidlertid mye av oppmerksomheten.

AKSJONISTER: Lokallagsleder i Tromsø SU, Matias Hogne Kjerstad (til venstre), protesterte sammen med Sosialistisk Studentlag mot regjeringens klimapolitikk tirsdag. Foto: Helge Skog 

ORDFØRER: Kristin Røymo ble skånet for protester, og vektla sine egne erfaringer ved UiT i sin tale tirsdag. Foto: Helge Skog 

nyheter

MINISTER: EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker måtte tåle protester rettet mot regjeringen under sin tale ved UiT tirsdag: Foto: Helge Skog 

Hundrevis av nye og tilbakevendende studenter ble tirsdag formiddag ønsket velkommen til semesterstart ved Universitetet i Tromsø.

Rektor Anne Husebekk, ordfører Kristin Røymo og leder av Studentparlamentet, Marthe Seland, var blant talerne. Størst oppmerksomhet fikk allikevel hovedtaleren: EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker (H).

Den ene langsiden blant tilhørerne var nemlig dominert av et langt banner med påskriften «Stopp regjeringens økning av klimagassutslipp».

LES OGSÅ: De første studentene flyttet inn: – For en luksus!

Sjeldent regjeringsbesøk

PROTEST: Protestbanneret var godt synlig for både talere og publikum i Labyrinten på UiT-campus. Foto: Helge Skog 

Sosialistisk Ungdom og Sosialistisk Studentlag sto bak protesten, som henvendte seg direkte til EØS- og EU-ministeren. Anledningen var ikke valgt tilfeldig.

– Det er sjeldent at regjeringsmedlemmer kommer opp til oss, og det er viktig for oss å benytte denne muligheten til å gi klar beskjed, sier lokallagsleder for Tromsø SU, Matias Hogne Kjerstad.

Protestene har grunnlagt i at klimagassutslippene går opp for første gang på flere år, ifølge SU-lederen.

– Høyre og Frp har vernet gassnæringa, samtidig som de ønsker åpning av felt utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Samme år som Norge skrev under på Parisavtalen økte utslippene. Det er for lang mellom ord og handling med Aspaker i regjering, hevder Kjerstad.

LES OGSÅ: Fortsatt ledige studieplasser i Tromsø, men det begynner å haste

– En klimafiasko

Kjerstad er klar på at det er politikerne, ikke befolkningen, som har hovedansvaret for å redusere utslippene.

– «Det grønne skiftet» er ikke noe som bare vanlige folk skal holde på med.

SU-lederen viser til foreløpige tall fra SSB, som viser at klimagassutslippene økte med 0,8 millioner tonn fra 2014 til 2015, og mener at økningen skyldes vekst i olje og petroleumssektoren.

– Det er en klimafiasko at utslippene nå øker.

– Følger opp klimaforliket

iTromsø fikk ministeren i tale, i etterkant av protesten.

– Hva er din reaksjon til miljøprotestene fra Sosialistisk Ungdom og Sosialistisk Studentlag, som var rettet mot deg og regjeringen?

– Vel, vi har jo ytringsfrihet i Norge, så de har all rett til å ytre sin mening, sier Aspaker.

– Det klimapolitiske forliket er noe vi følger opp i Stortinget. Dette skal vi nå forlenge gjennom en samarbeidsavtale med EU, som Norge forpliktet seg til gjennom Parisavtalen, utdyper EØS- og EU-ministeren.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter