TROMSDALSELVA: Prosjektleder Unn Tove Alvarstein sier at arbeidet kom i gang etter et pålegg fra fylkesmannen.

I ettertid ble det foretatt en risikovurdering for arealene nord for gravlunden hvor blant andre Tromsdalshavna har sine aktiviteter.

Gassmålinger

– Arbeidet omfattet både en risikovurdering og en tiltaksplan for sigevann, gass og forurensede masser. I tillegg er det foretatt gassmålinger under bebyggelsen i havna. Gass er ikke noe problem i dag – noe målingene tydelig viser.

– Derimot fant vi steder hvor dekket kun var 20 centimeter over det gamle avfallet. Det er dette, samt nye overvannsledninger, som nå er ordnet opp i, sier Alvarstein.

Begrense forurensingen

– Målsettingen er å stanse, fjerne eller begrense virkningen av forurensningen i området slik at det ikke er fare for helse og miljø på kort eller lang sikt. Topplaget dekkes med duk og fylles opp med nye masser der det i dag er for tynt. Det er også nødvendig å etablere sluker for å ivareta overflatevannet i området.

Til deponi

– Når det graves i det nedlagte avfallsdeponiet, blir overskudds-massene kjørt til godkjent deponi på Stormoen Balsfjord.

Totalt er det satt av 5 millioner kroner til prosjektet – et beløp som kan bli aktuelt å øke noe.

Videre har fylkesmannen pålagt eierne av småbåthavna om å bygge en egen plass med avløp som skal fange opp forurenset vann når båter bunnspyles eller -skrapes. Det arbeidet er også i sluttfasen.

Overvåker sigevann

Ifølge Unn Tove Alvarstein er kommunen allerede i gang med overvåking av sigevann og grunnvann rundt fyllinga. Dette arbeidet skal pågå i fem år.

I den forbindelse blir det tatt prøver to ganger i året. De analyseres og man får fulgt utviklingen over tid.

Arbeidene i området skal ferdigstilles i løpet av høsten.