Trodde velprøvd metode ga økt dødelighet. Ny UNN-forskning viser at den likevel er trygg

Det har tatt tid, men nå har UNN-forsker avvist påstanden om at medikament-stenter, som brukes til utblokking av blodårer, er farlige.

medikamentstenter: UNN-forskere har gjennom et omfattende studie avvist påstanden om at bruken av medikamentstenter ga flere dødsfall blant hjertepasienter, konstaterer avdelingsoverlege Thor Trovik.  Foto: Mortensen, Terje

nyheter

Ifølge avdelingsoverlege Thor Trovik ble det for seks år siden påstått at stenter, som inneholdt medikament, førte til økt dødelighet blant hjertepasientene. Det kom fram på en internasjonal legekongress og fikk umiddelbart konsekvenser.

Bruken dramatisk ned

– Rapporten førte til at bruken av denne typen stenter sank med 20–30 prosent. Påstanden førte også til at samtlige universitetsklinikker startet en samarbeidende studie. Den var unnagjort i 2012. I ettertid er pasientene fulgt opp. I dag kan vi påstå at det, som internasjonale leger i sin tid påsto, ikke er korrekt.

LES OGSÅ: Gir seg etter 45 år på UNN

Dannet ny arrvev 

Trovik og hans kolleger konstaterte i stedet at bruken av den vanlige stenten faktisk førte til dannelse av ny arrvev hos pasientene og sågar dødelighet. I tillegg måtte pasientene igjennom et nytt inngrep for å åpne blodårene.

To typer

Thor Trovik forteller at den første stenten ble satt inn i 1989. 14 år senere ble medikamentstenten tatt i bruk. Den var dominerende fram til 2008 da rapporten om økt dødelighet ble offentliggjort.

– Over 9.000 hjertepasienter har inngått i studiet. Det er et betydelig antall – selv i internasjonal målestokk – og utgjør et solid grunnlag. Derfor kan vi med sikkerhet sin at det ikke er noen forskjell på stenttypene – bortsett fra at den uten medikament kan skape problem som følge av at arrvev tetter blodåren på nytt.

Kostnadene ned

Avdelingsoverlegen har i årenes løp opplevd at prisen per stent har gått ned fra 20.000 kroner til rundt 8.000 kroner i dag. De uten medikament er nede i drøye 4.000 kroner.

– Årlig opererer vi 1.400-1.500 pasienter på UNN og bruker 1.700 stenter – hvorav 90 prosent er med medikament. Sånn sett er situasjonen snudd på hodet på få år, konstaterer Thor Trovik.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter