Krevende redningsaksjon: – De klamret seg til ripa på båten

Redningsleder Jakob Carlsen kan fortelle om en vanskelig redningsaksjon da en båt med fem fisketurister kantret ved Torsvåg utenfor Vannøya.

Her dykkes det ved den kantrede båten. Bilder fra redningsskøyten Oscar Tybring IV.  Foto: Roger Pettersen

nyheter

TROMSØ/TORSVÅG: Ved 16-tiden tirsdag ettermiddag fikk Hovedredningssentralen Nord-Norge meldingen om at en båt med fem fisketurister hadde kantret utenfor Torsvåg.

Carlsen forteller at redningsaksjonen som ble igangsatt var krevende på mange måter.

– Det ble ikke oppgitt hvilken posisjon de hadde – de sa kun Torsvåg. Det er hav både sør, vest og nord for Torsvåg, så vi slet med å finne dem, sier redningslederen til iTromsø.

Språkproblemer

Han forteller at fisketuristene selv ringte til politiet, som satte samtalen over til redningssentralen.

– Det var språkproblemer og de hadde ikke noe annet å si enn ”Torsvåg”.

Et Sea King-helikopter, ambulansehelikopter og et Orion-fly fra Forsvaret samt flere båter ble satt inn i søket, før en av båtene fant den kantrede båten.

– Da de etter hvert ble funnet var tre personer ikledd redningsdrakt og klamret seg til ripa på båten som var kvelvet, mens to personer var under båten, sier Carlsen.

Ifølge redningslederen hadde båten overbygg og et hus fremme. Nøyaktig hvor de to savnede personene befant seg i båten, vet han ikke.

Her løftes båten som kantret utenfor Torsvåg med fem fisketurister om bord. Bilder fra redningsskøyten Oscar Tybring IV.  Foto: Roger Pettersen

 

Hjerte- og lungeredning

De tre personene kom seg over i annen båt og var fysisk uskadd, men de to andre måtte vente til det kom kraftigere båter til, forteller han.

– Vi fikk en av dem ut 16.50 og dem andre 17.30. Begge ble fraktet til UNN og det ble utført hjerte- og lungeredning i helikopteret, sier Carlsen.

Den første ble flydd direkte til UNN med helikopter, mens den andre måtte fraktes med båt til et helikopter som sto på land fordi det ikke hadde heis, ifølge redningslederen.

Han legger til at været på stedet var godt og på deres side under redningsaksjonen.

– Det var ikke mye sjø eller dårlig sikt. Hva som er årsaken til at båten veltet, vet jeg ikke, men den lå med baugen i været da den ble funnet, sier Carlsen.

Båten som kantret lå med kjølen opp. Bilder fra redningsskøyten Oscar Tybring IV.  Foto: Roger Pettersen

 

Hentet ut av dykker

Roger Pettersen, styrmann på redningsskøyten Oscar Tybring IV, forteller at de var på stedet da den siste fiskeren ble hentet ut av båten.

- Han ble hentet ut av en dykker og det ble umiddelbart startet hjerte- og lungeredning. Båten ble løftet på siden før dykkeren gikk inn og hentet han ut. Deretter ble han brakt til sykehuset, sier han til iTromsø.

Han forteller at tre personer klamret seg til skroget da en lokal fiskebåt lokaliserte den kantrede båten.

- Den lå med kjølen opp og to personer lå inne i båten, sier Pettersen.

Han legger til at de hadde godt vær under redningsaksjonen og at gode rutiner sørget for at redningsmannskapene fikk hentet ut de to savnede fiskerne uten problemer.

- Slik sett gikk det etter boken, sier styrmannen.

Her løftes båten som kantret utenfor Torsvåg med fem fisketurister om bord. Bilder fra redningsskøyten Oscar Tybring IV.  Foto: Roger Pettersen