Byens beste bar

Fra fangstbule til moderne øltempel

Det lukter både godt øl og gammel fangsthistorie når du stikker nesen innom Ølhallen.

KUNNSKAPSRIK MANN: Odd «Goffy» Pedersen har stått bak kranene på Ølhallen i en årrekke – og har kunnskapen godt innarbeidet, både i forhold til det han serverer og Ølhallens historie. Her er han i aksjon. 

Godt øl i trivelig atmosfære. Færre originaler og flere turister, desverre. Noen få kjente fjes fra gamle dager. Ellers bra.

Lassiva på Tripadvisor
Ølhallen
  • Åpnet i 1928
  • Daglig leder: Bente Nordstrand Bredrup
  • Årsresultat 2015: 472.000 kroner
  • Pluss: Sannsynligvis Tromsøs best dekorerte pissoar – med tegninger fra iTromsøs egen Odd Klaudiussen.
  • Minus: Egentlig ikke et minus, men: Mange turister da vi var innom. Vi savner flere tromsøværinger i lokalet.
  • Aldersgrense: 18 år
nyheter

Her kan du stemme på det du mener er byens beste bar!

I løpet av siste årene har Ølhallen modernisert seg. Det som tidligere var kjent som et noe slitent sted for Tromsøs tørsteste del av befolkningen, er i dag en topp moderne ølbar med over 60 sorter på tapp – og samtlige fra norske bryggerier. Det er et såpass stort sprang fra plassens originale misjon og visjon at det har blitt kalt Ølhallens «største utvikling siden kvinnene fikk slippe inn».

vignett

– Det er to ting som gir Ølhallen sitt særpreg: Det ene er ølfokuset, og det andre er at vi er byens eldste pub. Det er mye tradisjon i veggene på Ølhallen, sier daglig leder Bente Nordstrand Bredrup, som legger til at Ølhallen ble åpnet så tidlig som 29. februar 1928.

Perle for turistene

Når vi spaserer inn en torsdag ettermiddag, er det greit med besøkende i lokalet – ja, til at det er så tidlig på dagen. Vi finner oss plass i et hjørne og setter oss ned. Etter anbefalinger fra baren blir det fire små øl fra tre lokale bryggerier i glasset – Mack, Senja og Graff.

LOKALE ANBEFALINGER: Da vi ba bartenderen oma nbefalinger fikk vi Good Girls fra Mack, Ipa fra Graff, en Saison fra Mack, samt et øl fra Senja bryggeri.  

Vi biter oss merke i at de aller fleste besøkende er turister. Og med en diger isbjørn, en rekke «Klaudius»-tegninger og fire vegger som nærmest er fylt med gamle historier fra byens fiskere, bønder og fangstfolk – kan man ikke klandre dem for å betrakte Ølhallen som en attraksjon man må innom. Men man undrer seg om baren i hverdagen blir litt forsømt av tromsværingene.


Tilbakemeldinger

På Tripadvisor har Ølhallen fått 260 anmeldelser når iTromsø sjekker. Av disse mener 122 at baren er «ypperlig», 111 at den er «svært bra» og 19 at den er «gjennomsnittlig».

Daglig leder Bente Nordstrand Bredrup slår i hjel noen myter om hvem som er plassens stamgjester.

FANGSTHISTORIE I VEGGENE: Det er få, om noen, skjenkesteder i Norge som er like historierike som Ølhallen. Fra å ha vært mannfolkenes hvilested, der kvinner faktisk ikke slapp inn før utpå 60-tallet, er utestedet i dag blitt en moderne ølbar. 

– Det er mange forskjellige folk som går på Ølhallen, og myten om at det er mest eldre som går hit stemmer ikke. Vi har voksne folk som kommer innom om morgenen og vil ha en øl, en kaffe og lese avisen i fred og ro, en del tilreisende som har hørt at vi skal være et bra ølsted, og en del ølinteresserte menn og kvinner i 25+-alderen. Dessuten er det mange bedrifter som tar fredagspilsen sin her.

TEGNINGER PÅ DO: iTromsøs tegner Odd Klaudiussen (til venstre) har sammen med dikter Hallvard Birkeland (i midten) bidratt med utsmykking ved pissoarene. Kunsten var også svært populær blant byens tyver, derfor måtte den i 2013 rammes inn på en slik måte at det ikke gikk an å få den med seg under jakka. Her er de to sammen med Odd «Goffy» Pedersen.  

Hver mandag, onsdag og fredag vil vi presentere en av de nominerte barene. Etter at alle er presentert, vil vi kåre tre finalister. Den endelige vinneren kåres på et arrangement på nyåret.