Slik holder beboerne i Hamna bydelen sin ren

Det begynte med et plastnett på en spasertur, og forhåpentlig ender det i et søppelfritt Hamna.

GATESØPPEL: Søppel-kampanjen i Hamna startet med disse to plastnettene med søppel som Hege Heimdal Lamo plukket på spasertur. Nå oppfordrer hun og bydelsrådsleder andre til å gjøre det samme. Foto: Privat 

nyheter

Det var i Facebook-gruppa «Kor heldig at vi havna i Hamna» at Hamna-boer Hege Heimdal Lamo først postet bilde av to plastnett fulle av søppel.

«SE KA Æ FAINT i Hamna, fine bydelen vår med så mange flotte barn, unge, voksne og godt voksne. I går og i dag har æ lufta mæ i fint høstvær- og i samme slengen har æ hatt med mæ tom plastpose med den hensikt å plukke lett synlig søppel i «veigrøfta», fangsten blei 2 fulle posa søppel på «grøfte-strekninga» Åttringen/Toftveien/Langbølgen/Jektveien. Så lite skal til og så lite har æ «ofra» for Hamna, bydelen i mitt hjerte» skrev Lamo, og oppfordret samtidig sine medborgere i Hamna til å ta med seg en pose på sin spasertur, og plukke med seg synlig søppel i bydelen.

– Det var en veldig enkel idé å komme på! Jeg var ute på tur og tenkte «er det mulig å kaste så mye søppel fra seg?». Dette er altså søppel som ligger langs gangveien – rett og slett godt synlig grøftesøppel. Mange er ute og går tur, og hvis alle har med seg en pose i hånda hjelper det mye, sier Lamo.

– Flott initiativ

Bydelsrådsleder Ørjan Sandberg falt for Lamos idé, og kastet seg raskt på.

– Det Hege hadde gjort ble veldig godt mottatt, og folk syntes det var et fint initiativ. Jeg leste posten hennes og tenkte at dette var et så godt forslag at jeg gjerne ville ta det et lite skritt videre. Derfor erklærte vi på Facebook-gruppa at vi nå har «Se ka æ faint!»-dager i Hamna fram til slutten av september, sier han.

TOK TAK: Inspirert av Lamos initiativ startet bydelsrådsleder Ørjan Sandberg «Se ka æ faint»-dager i Hamna.  Foto: Tom Benjaminsen

På Facebook skriver han: «Dokker oppfordres herved til å ta med dokker en pose ut på tur og plukke litt søppel i den. Ta gjerne et bilde av pose med innhold og legg ut her på sida. Da kan vi faktisk oppleve nokka så sjeldent som at vi får en positiv vri på nokka så trasig som søppel. Som bonus vil nærmiljøet våres bli mye triveligere å ferdes i».

– I Hamna er vi nok bedre stilt enn de fleste andre når det kommer til søppel, men noe er det. Det er rart med søppel – det vokser liksom vilt i grøftene. Men vi er mange her, i gruppa er vi drøyt 2.000 medlemmer, og de fleste bor i Hamna. Det er så lite som skal til fra hver enkelt når man er så mange, sier Sandberg.

Håper på effekt

Lamo har allerede vært på flere søppelturer, og hun har fått tilbakemelding fra flere andre om at de også skal ta med seg handlenett neste gang de er ute.

– Det koster ingenting når man allikevel er ute på tur! Jeg synes det er flott at Ørjan tok ideen videre og at han fronter den med meg. Han er en ildsjel som «alle» i Hamna vet hvem er, sier Lamo.

Sandberg både håper og tror at kampanjen har en effekt.

– Jeg har hund og går en del tur med den, og jeg har selv hatt med pose et par ganger. Det er ikke tvil om at det har minket med søppel. Da jeg plukket før helga syntes jeg at jeg hadde funnet så lite søppel at jeg nesten var litt skuffa, spøker han.

– Terskelen for å kaste fra seg søppel blir dessuten høyere når det ser fint ut. Jeg anbefaler uten tvil andre bydeler til å gjøre det samme som oss.