Bjørn-Gunnar (Frp) vil at du skal kunne kjøpe øl så lenge butikken er åpen

– Det er nok av disse særnorske variantene med forheng her og forheng der, mener Frp-politikeren.

ISBJØRN: Her er Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) med sitt favorittøl, isbjørn. Det vil han at man skal kunne kjøpe så lenge butikkene holder åpent. Foto: Martin Lægland Ellingsen 

FORHENG: Disse forhengene vil Jørgensen bli kvitt fort som juling. Foto: Martin Lægland Ellingsen 

nyheter

Kommunestyret behandlet i september-møtet skjenkeregelverket i Tromsø kommune. Flere partier på høyresiden synes at reglementet er for strengt, og ønsker en liberalisering. Men mest giret av alle var Frps Bjørn-Gunnar Jørgensen.

– Jeg vil ha man skal kunne kjøpe øl og rusbrus på butikken så lenge de har åpent. Derfor foreslår Frp at Tromsø kommune skal søke om å få selge øl og rusbrus på butikken så lenge de holder åpent. Det er nok av disse særnorske variantene med forheng her og forheng der. Dette er en triviell endring, men som vil gi mye mer valgfrihet til tromsøværingene, mener Jørgensen.

– Sånn som i utlandet

– Vil du si at en så omfattende endring av alkoholloven er triviell?

– Ja, jeg ser ingen problem med forslaget. Det burde være en enkel sak. Tromsøværinger er ofte på farta og opplever butikker i utlandet hvor man har mye større tilgang til alkohol.

– Jeg var på en bensinstasjon i Italia i sommer midt på natta hvor vinflaskene sto på rekke og rad, uten at noen lå og rullet rundt fulle på gulvet. Med økt tilgjengelighet legger vi også til rette for bedre alkoholkultur, forklarer Frp-politikeren.

LES OGSÅ: – Store problemer med presentasjonen av statistikken

Alkoholservering på kjøpesenter

I dag er det forbudt for kjøpesentre å servere alkohol. Det synes både Høyre og Frp er for strengt.

– I Høyre er vi for en mer liberal linje i alkoholpolitikken. Vi foreslår at man skal kunne servere alkohol på kjøpesenter, for eksempel på restauranter. Det vil ikke føre til noe mer fyll i kommunen av den grunn, sa Anna Amdahl Fyhn (H) i debatten.

Det sa Jørgensen seg enig i.

– Det er spesielt at man ikke skal få nyte et glass vin på en restaurant på et kjøpesenter, mens man får det på en restaurant rett over gata. Det er en urettferdig forskjellsbehandling, mener han.

LES OGSÅ: Anni: – Ingen isfront. Blomseth: – Åpenbart en isfront

Frp foreslo også at serveringssteder skal få holde døgnåpent.

Ap stemmer mot

Arbeiderpartiets Jarle Heitmann ønsker ikke en liberalisering av alkoholpolitikken.

– Å åpne for skjenking på kjøpesenter er en ganske drastisk endring. Samtidig så følger vi en ruspolitisk handlingsplan, og vi vil ikke gjøre noen større endringer før vi har evaluert den, derfor er vi imot, forklarte han.

Heitmann ønsker heller ikke å utvide salgstidene for alkohol på butikker.

– Det forslaget tror jeg kun det er Frp som er for. Alle andre er enig om at det må være restriksjoner på salg av alkohol.

– Så du tror ikke den vanlige tromsøværingen ønsker muligheten til å kjøpe øl på butikken etter klokken 18.00 på lørdager?

– Jo, det vil de nok, av beleilighetsårsaker. Men hensikten med salgstidene i dag er å begrense impulskjøp av alkohol, og de fleste klarer å planlegge kjøp av alkohol. Det hender at jeg også kommer for sent til ølsalget, og da tenker jeg jo ”faen!”, men det er veldig sjeldent. Man klarer å planlegge, sier Heitmann.

Alle forslagene i skjenkesaken fra Frp og Høyre ble nedstemt av posisjonen.