Nå farges byen rosa

Rosa sløyfe-aksjonen setter sitt preg på Tromsø i oktober.

ROSA BILVASK: Alle stasjonens utelys har fått en rosa film og de som vasket bilen sin i kveld badet i rosa lys.  Foto: Ronald Johansen

ROSA SLØYFE-AKSJONEN
  • En internasjonal folkebevegelse. Har sitt opphav i USA på begynnelsen av 1990-tallet da amerikanske kvinner krevde større bevilgninger til brystkreftforskning.
  • Målet med Rosa sløyfe-aksjonen er å vise solidaritet med brystkreftrammede, spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft samt å støtte brystkreftforskning.
  • Har blitt arrangert i Norge siden 1999. Arrangeres i oktober.
  • Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner med flere enn 3.300 nye tilfeller hvert år. I dag lever rundt 43 000 personer i Norge som har eller har hatt brystkreft.
  • Årets tema er arvelig brystkreft.
  • I 2013 og 2014 ble det bevilget til sammen 20 millioner kroner til ulike forskningsprosjekter.
  • Siden 1999 er det bidratt med over 130 millioner kroner.
  • (Kilde: Rosa sløyfe-aksjonen)
nyheter

Rosa sløyfe-aksjonen er blitt en internasjonal folkebevegelse som er lett gjenkjennelig med den rosa sløyfen som sitt symbol.

Aksjonen arrangeres hvert år i oktober, i regi Brystkreftforeningen og Kreftforeningen.

Les også: Solveig kjente seg rar i magen - oppdaget svulst på størrelse med en håndball (iTromsø Pluss)

Farges rosa

Tradisjon tro farges flere store bygninger rosa for å rette fokuset på brystkreft. Her i Tromsø har blant annet Wito-hjørnet og Fylkets hus blitt lyssatt i rosafarger.

Statoil i Breivika, som nå heter Circle K og er hovedsamarbeidspartner med Rosa sløyfe, blir også rosa. Onsdag får stasjonen besøk av generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, som skal markere relanseringen.

Les også: Rakel (58) fjernet begge brystene for å unngå kreft (iTromsø Pluss)

Informerer om kreftsaken

Et av målene med Rosa sløyfe-aksjonen er å spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft. Mandag kommer Rosa sløyfe-aksjonens informasjonsturné til Tromsø, hvor de skal ha stand på Nerstranda i sentrum.

Les også: Sønnen døde av kreft - nå hjelper de andre kreftpasienter (iTromsø Pluss)

– Vi skal også ha stand på byens kjøpesentre på lørdag. Her blir det informasjon om brystkreft og salg av Rose sløyfe-produkter, sier nestleder i Brystkreftforeningen Tromsø og omegn, Britt Hemmingsen.