Rådhuset: – Når katastrofen inntreffer slipper vi det vi har i hendene og trår til, sier styreleder Leif Bremer i Tromsø Røde Kors.

Mandag undertegnet han og ordfører Kristin Røymo (Ap) en samarbeidsavtale om beredskap og innsats under kritiske hendelser. Det betyr at de 600 frivillige i Røde Kors stiller seg til rådighet dersom større dramatiske hendelser skulle ramme Tromsø, innenfor visse begrensninger.

Forutsigbarhet

– Jeg er glad for at vi har fått avtalen på plass, den regulerer samarbeidet mellom det frivillige og det offentlige, og hvor grensene går mellom frivilligheten og det profesjonelle hjelpeapparatet. Det går noen grenser for hva frivilligheten kan stille opp på, sier Bremer.

At kommunen og Røde Kors samarbeider om beredskap og innsats under kritiske hendelser er ikke noe nytt, men avtalen vil forplikte begge parter ved større ulykker og hendelser.

– Tromsø Røde Kors Hjelpekorps gjør en utrolig innsats i forbindelse med søk og redning. Ved kritiske hendelser ønsker vi gjensidig forpliktelse og forutsigbarhet. De vet hva vi kan brukes til, og vi ønsker å bruke dem både før, under og etter kritiske hendelser, sier Røymo.

Gir trygghet

Både i forbindelse med 22. juli-terroren og flyktningkrisen har Røde Kors stilt opp.

– Vi gjorde en innsats i forbindelse med akuttmottaket på Skansen hotell, men også ved strømbrudd, ras, brann og terror kan vi bidra. Etter 22. juli var det naturlig med samarbeid, sier Bremer.

– Da det var snakk om at det kanskje kom tusen flyktninger til Tromsø ble det beskrevet et scenario vi aldri har stått i. Da gir det en enorm trygghet og stabilitet å ha en sånn avtale i bunn. Røde Kors gjorde en enorm innsats med å ivareta de unge som kom hjem fra Utøya. Det er en typisk situasjon for en slik avtale, sier ordføreren.

Avtalen gjelder i fredstid. I avtalen, som er inngått for fire år, står det at bistand fra Røde Kors skal komme som tillegg til kommunale tjenester, og skal ikke være basert på at tjenestene overtas av Røde Kors. Tromsø Røde Kors tar i avtalen forbehold om hvor mange frivillige som kan bistå i den aktuelle kritiske hendelsen.

Berømmer Røde Kors

Det er Tromsø Røde Kors som har tatt initiativet til avtalen. Tradisjonelt har det vært de borgerlige partiene som støtter frivilligheten, Bremer vil derfor gi honnør til kommunen og det sittende politiske regimet for at de er villige til å inngå avtalen.

– Jeg vil berømme Røde Kors for initiativet. Det er viktig at vi har forståelse for betydningen av det frivillige arbeidet, og at vi kan være likeverdige parter, er utrolig viktig. Kommunen trenger å knytte til seg frivillige organisasjoner, og det er et arbeid som må styrkes i årene fremover. Hva hadde Tromsø vært uten frivilligheten? spør Røymo.