Gratis selvforsvarskurs for damer:

– Det beste forsvar er en kjapp 100-meter

Denne helga arrangerte Krav Maga Tromsø gratis selvforsvarskurs for damer. – Det er viktig at kvinner blir bevisste på farene, sier Cindy Balsvik.
nyheter

FLØYAHALLEN: Lyden av slag mot beskyttelsesmatter runger gjennom lokalene og fokuset som ligger bak hvert slag er til å ta og føle på.

– Jeg er imponert over dere. Det er tydelig at enkelte har problemer med å holde i matta fordi partneren deres sparker så hardt. At vi damer ikke kan forsvare oss selv er bare tull, sier Cindy Balsvik, instruktør i Krav Maga Tromsø, til sine elever.

Enkle verktøy

Denne helga gjentok klubben suksessen fra i fjor med gratis selvforsvarskurs og arrangerte ikke mindre enn to kurs for damer som ønsker å lære seg selvforsvar. Kursene ble kjapt fulltegnet.

LES OGSÅ: Reagerer kraftig på ølservering under Brækhus-stevne: - Viser mangel på takt og tone

– Det tar selvfølgelig lang tid å lære seg selvforsvar, men det tar ikke lang tid på å bli bevisst på omgivelsene sine og lære seg enkle verktøy for å slippe unna. Det beste forsvaret er tross alt en kjapp 100-meter, sier Balsvik til iTromsø.

Julebjellene?

Krav Maga er et selvforsvarssystem utviklet for militæret i Israel og Slovakia med vekt på effektive og enkle teknikker.

– Dette er et selvforsvarssystem og ingen konkurranseidrett. Vi som damer må lære oss å bruke de midler vi har for å forsvare oss, om så det er å klore, skalle, bite eller sparke. Om så til julebjellene, sier Balsvik med et glimt i øyet.

Lena Cecilie Strand og Sunniva Bjerkaas er svært takknemlige for Krav Maga Tromsøs initiativ. De har selv venninner som har opplevd å bli antastet på byen.

– Da er det greit å kunne selvforsvar. Vi bor tross alt i en relativt stor by og det er ikke alltid at man går flere sammen, sier Strand.

– Her lærer vi enkle teknikker som gjør at vi kan føle oss tryggere, selv om vi er mindre og svakere, sier Bjerkaas som er sersjant i Forsvaret og har selv opplevd å bli undervurdert på grunn av sitt kjønn.

Kvinner undervurderes

Denne undervurderingen mener Balsvik at kvinner kan benytte seg av.

LES OGSÅ: Rasmus (22) vant norgescupen i sitt første år som kickbokser

– Da har man overraskelsesmomentet på sin side. På våre kurs lærer vi bort lettlærte og effektive teknikker spesielt beregnet på kvinner. Da er vi ikke så opptatt av at teknikken er hundre prosent korrekt. Det viktigste er å komme seg unna og sette motstanderen ut av spill for å sikre seg et forsprang, forklarer Balsvik.

Balsvik som selv har vært i et voldelig forhold, finner glede i å se endringen i kvinnene som deltar på klubbens kurs.

– Mange av dem som kommer på våre kurs har lignende opplevelser og da mister man gjerne både selvtilliten og selvfølelsen. Vi jenter er jo gjerne opplært til å være søte og snille og slik er de gjerne når de kommer inn, men når de går er de stolte og bevisste, avslutter Balsvik.