Førstkommende mandag skal retningslinjene vedtas i fylkesrådet, og de skal gjelde umiddelbart, opplyser Troms fylkeskommune i en pressemelding.

– Alle skal handle likt

Bakgrunnen for de felles retningslinjene er fraværsgrensen på ti prosent i skolene. Troms fylkeskommune har funnet det nødvendig å lage felles retningslinjer for fraværet i videregående skoler i Troms, som blant annet gir en grundig beskrivelse av hva som er gyldig og ikke gyldig fravær.

Rektorkollegiet, Elevorganisasjonen og arbeidstakerorganisasjonene har vært involvert i retningslinjene, opplyser fylkeskommunen.

– Retningslinjene oppsummerer hva fraværsgrensen går ut på, og hvordan vi skal tolke det i fellesskap i Troms. Dette er fordi alle skal handle likt. Vi definerer og presiserer en del ting som lærere, elever og foresatte skal forholde seg til. Vi mener det må bli betydelig enklere, og vi syns vi har kommet bra ut, sier Roar Sollied, fylkesråd for utdanning, til iTromsø.

– Til nå har det blant annet vært tolkninger av en del ting, blant annet for når man skal skrive fravær, og hva som er forsentkomming, legger han til.

Kjøretime

Retningslinjene er på litt over fem sider. Blant punktene som tas opp er skjønn på opp til 15 prosent, hva som er dokumentert fravær og hva som eventuelt ikke er det.

Kjøreopplæring er også tatt med, som de konkluderer med skal regnes som fravær. Dette gjelder både kjøretimer, langkjøring, glattkjøring og oppkjøring.

– Kjøretime har vært mye diskutert. Vi forholder oss til det som er vedtatt av Stortinget og tar ingen omkamper, sier han.

– Jeg vært i møte med flere rektorer, og vi ser at innføringen av fraværsgrensen har vært positivt. Hvilke konsekvenser og effekt den har, får vi først se et tegn på til jul, men foreløpig ser det bra ut, sier han.