Vil lokke jenter med teknikk

120 fjerde- og femteklassejenter ble lokket til biblioteket i sentrum av dataprogrammering, elektro-eksperiment og Lego-roboter.

TECH-JENTER: Jenter i 4. og 5. klasse fikk prøve teknikk, data og elektronikk. Fra venstre: Maria Wulff Hauglann, Kaija Skelstad, Ingeborg Sofie Hykkerud Steindal og Hannah Uhre Aas. Foto: Christer Pedersen 

nyheter

«Girl Tech Fest» er det noe kryptiske navnet på arrangementet som retter seg kun mot jenter i barneskolealder.

Bak det hele står blant annet Universitetet i Tromsø, forteller Maria Wulff Hauglann, leder for Teknisk Kompetansegruppe Informatikk.

– Det er et arrangement som først ble gjennomført i Oslo i fjor, og som nå avholdes i Tromsø for første gang. Vi samarbeider også med Vitensenteret og NITO, forteller hun.

Les også: Strikker votter, skjerf og luer til flyktningbarn

Skal lokke jenter

Hensikten med «Girl Tech Fest» er å få jenter interessert i realfag og teknologi.

– Det er stor mangel på realfagsfolk – og spesielt jenter – i samfunnet i dag. Vi ønsker å inspirere dem, både ved å vise hva man kan gjøre, men også ved å være rollemodeller for dem, sier Hauglann.

For det er ikke bare blant skoleelevene guttene lyser med sitt fravær. Også blant arrangørene er det bare jenter å finne.

– Det er bra at guttene ikke får lov til å være med og ødelegge. Nå får vi jenter være i fred, sier Hannah Uhre Aas, fjerdeklassing ved Prestvannet skole.

Les også: - Trenger flere unge tech-gründere (iTromsø Pluss)

Artig med strømdings...

Hun er på biblioteket sammen med klassevenninnene Ingeborg Sofie Hykkerud Steindal og Kaija Skelstad. De forteller at de har hatt det kjempegøy.

– Det som har vært mest morsomt er å lage ting med den her strømdingsen. Vi fikk gjøre mange forskjellige saker – det var blinkende lys, ting som beveget seg og så videre, sier Ingeborg Sofie.

Kaija synes at det var både artig og spennende, men litt vanskelig å få alt til å virke.

– Da vi skulle programmere Minecraft var det litt vanskelig. Ting gikk ikke som det skulle, og da var jeg nødt til å starte på nytt, sier hun.

Les også: Petter (19) var deprimert og skolelei – dette programmet ble redningen hans

Inspirerte

De tre skolejentene synes som sagt at tekno-festen har vært artig, og sier at de absolutt kan tenke seg å gjøre flere slike ting.

– Jeg har lyst til å lage egne dataspill når jeg blir større og har gått på universitet, sier Kaija.

Ingeborg Marie sier at hun har lyst til å lære mer om elektriske ting – og Hannah sier at hun har lyst til å lære mer om roboter.

– Det var kjempeartig å lage Lego-roboter. Vi laget en robot som var kjempesøt, forklarer hun.