Torsdag formiddag var det smekkfullt på kafeen på Polaria. Klientellet besto av rundt 40 mødre, og like mange flirende, skrikende, smilende, sovende og gulpende babyer.

Ammehjelpen Tromsø er en frivillig organisasjon av erfarne ammere som hjelper ammende mødre, og det er de som arrangerer kafeen.

Gir ammeråd

– Ammekafeen er et tilbud til ammende mødre hvor de kan møtes og snakke seg imellom og få råd av oss i ammehjelpen. Alle har ulike spørsmål og problemstillinger de lurer på, om alt fra melkeproduksjon og sår, til tette melkeganger. Det er et kjempeartig arrangement og vi får høre hvordan det går med mødrene i barseltiden, sier Kari Ellen Ringheim i Ammehjelpen.

God stemning

Elise Mørch Lande (29) er en av mødrene hadde tatt turen til kafeen.

– Vi er en gjeng av venner og venner av venner som avtalte å møtes her. Det er fint å kunne møtes på en kafé med andre babyer som lager lyd, slik at man føler at man ikke er til bry. På kafeen her er det god stemning.

Cathrine Fosse (27) er helt enig.

– Det er en lavere terskel for å møtes og få svar på spørsmål om amming, enn å gå til for eksempel legen. Samtidig så er det ulik kunnskap blant folk i helsevesenet om amming, og på ammepoliklinikk ved UNN får man kun hjelp de første to ukene etter fødselen. Da er det fint å snakke med andre som har erfaring.

Regelmessig kafétilbud

Ringheim i Ammehjelpen håper å gjøre Ammekaféen til et regelmessig tilbud.

– Grunnen til at vi har det akkurat nå, er at det er nordisk ammeuke. Barselretningslinjene handler om at nybakte mødre skal få hjemmebesøk av jordmor. Vi har gjort en undersøkelse som viser at kun 11 prosent av norske kvinner får besøk hjemme av jordmor etter fødselen. Hele 47 prosent får ikke besøk, mens de resterende får et delvis tilbud. Det er alarmerende tall.

– Resultatet er at vi de siste årene har fått en voldsom økning i henvendelser til Ammehjelpen. Derfor mener vi at hjemmebesøk med jordmødre burde prioriteres i kommunen, sier Ringheim.