Julian «DogSledder» Nash (23) er med i TV2s nye storsatsing

Julian «DogSledder» Nash (23) fra Tromsø skal kommentere på TV2s nye storsatsing på e-sport.

UVANLIG JOBB: Julian «DogSledder» Nash (23) forteller at det er fullt mulig å livnære seg av e-sport, både som spiller og kommentator. Foto: Gamer.no 

E-SPORT
  • E-sport er videospill i en formalisert form for konkurranse eller prestasjonsutøvelse.
  • Har vært mest utbredt i organisert form i Asia. Er i dag størst i blant annet Sør-Korea, Sverige, USA og Tyskland. Mange driver med e-sport i Norge, men det fikk ikke særlig dekning her til lands før i 2012.
  • Telenorligaen er et divisjons- og sesongbasert seriespill i regi av Gamer.no.
  • Første sesong i Telenorligaen startet våren 2014 (nåværende sesong er den tredje).
  • Spill i Telenorligaen: Counter-Strike: GO, League of Legends, Overwatch og Hearthstone.
  • Telenorligaen har over 4.000 spillere og 560 lag.
  • Totalpotten for premier i Telenorligaen i 2016 er på 400.000 kroner. (Kilde: Wikipedia, Store norske leksikon, Gamer.no og TV2)
  • (Kilde: Wikipedia, Store norske leksikon, Gamer.no og TV2)
nyheter

Julian «DogSledder» Nash (23) fra Tromsø flyttet til Oslo i fjor for å kommentere e-sport for Gamer.no. Nå kjører mediegiganten TV2 i gang med en ny storsatsing på e-sport og skal sende kamper fra Telenorligaen.

– I Norge er vi litt bak, men e-sport er i veldig stor vekst. Internasjonalt er det veldig stort og det er så klart spennende at TV2 vil ta det til et nytt nivå, sier Nash til iTromsø.

Les også: - Trenger flere unge tech-gründere (iTromsø Pluss)

Stort miljø

Nash har vært aktiv i e-sport i flere år. Tidligere har han både spilt og kommentert «Starcraft II» og har deltatt i flere store turneringer i Norge. I fjor fikk han tilbud om å bytte spill og debuterte dermed som «League of Legends»-ekspertkommentator.

– Det er et mye større miljø i «League of Legends». Jeg spiller en del, men jeg vil ikke si at jeg er en god spiller i «League of Legends». Men det betyr ikke at man ikke kan være en god kommentator. Det handler også om underholdning, historie rundt spillet og statistikk. Du kan sammenligne det med fotball. Du trenger ikke være en teknisk god spiller på tippeliganivå for å være en god fotballkommentator, forklarer Nash.

Les også: Kjørte 7.000 kilometer for å være med på TromsøLan

(Saken fortsetter under bildet)

EKSPERTKOMMENTATORER: Julian «DogSledder» Nash (til høyre) kommenterer dataspillet «League of Legends» sammen med Eskil «Fearsome» Uggen. Foto: Tor-Steinar Nastad/Gamer.no 

Mye publikum

Allerede søndag sender TV2 Sumo den første «League of Legends»-kampen. Nash kommenterer sammen med kollega Eskil «Fearsome» Uggen, som også er hans romkamerat i Oslo.

– Vi ble kjent i spillemiljøet sammen i Trondheim. Det vanligste er sendinger på nett og man får et helt annet publikum enn i standard sport. I Norge er det gjerne slik at spillerne sitter hjemme og spiller, så har man for eksempel en chat ved siden av hvor publikum er med og kommenterer og heier. På TV2 Sumo når man så utrolig mange flere, så jeg er veldig usikker på hvor stort publikum vi får.

Vokser i Norge

Nash har tro på at både e-sport og «League of Legends» vil vokse i Norge.

– Vi har vel bare 2–3 norske som virkelig står fram på internasjonalt nivå. Ellers i verden er «League of Legends» veldig stort. For eksempel er det nå en stor turnering i USA, hvor det er store arenaer fylt med publikum og millioner av seere på nett. De aller beste spillerne i e-sport i verden er steinrike millionærer, utdyper han.

Selv trives han der han er som kommentator.

Les også: Dansk toppklubb signerte dataspiller

Jobber i barnehage

– Jeg vil ikke spå så langt inn i framtida, men akkurat nå trives jeg kjempegodt med å kommentere. De fleste nåværende vennene mine er en del av det miljøet, og jeg skal prøve å bli så god jeg bare kan. Det er en grense for hvor stor man kan bli i Norge, men jeg tror ikke jeg skal se til utlandet enda. Å bli den beste spilleren har jeg gitt opp for lenge siden. Men det er absolutt grunnlag for å kunne leve av både spilling og kommentering. Hadde jeg levd på tynne kår i fjor, hadde jeg vel tjent nok på kommentering til å livnære meg selv, sier han.

Den daglige jobben er fulltid i en barnehage og kallenavnet «DogSledder» kommer fra da han gikk på folkehøyskole og spillet «Starcraft II: Heart of the Swarm» kom ut.

– Jeg gikk på hundekjøringslinja på Øytun Folkehøgskole, så da valgte jeg det navnet, sier Nash.

Norges ledende liga

Telenorligaen omtales som Norges største og mest profesjonelle liga.

Det er Gamer.no/Teknisk Ukeblad Media og TV 2 som har kommet til enighet om distribusjon av Telenorligaen på TV 2s plattformer.

– Vi tenker langsiktig og fortsetter å satse på e-sport fordi vi har tro på dette som et sports- og underholdningsprodukt både i dagens og fremtidens mediehverdag. Det er gledelig å få med oss Telenorligaen på laget, for det er ingen tvil om at dette er Norges ledende liga, sier prosjektleder for e-sport hos TV 2, Mikael Harstad Groven, i en pressemelding fra kanalen.

Les også: Vil lokke jenter med teknikk

Tre hovedkamper

I år skal TV 2 vise tre hovedkamper i hver serierunde i Telenorligaen, altså én kamp fra de tre spillene som kommenteres. Kampene skal etter planen vises åpent på TV 2 Sumo.

Søndagens kamp, hvor «DogSledder» fra Tromsø skal kommentere, sendes klokken 20.00.

TV2 vil også vise SpillExpo 11. til 13. november.