Her setter Nils-Roar ny verdensrekord

Etter over 15 timer ble det klart at den nye verdensrekorden i kaldtvannsdykk tilhører Tromsø og Nils-Roar Selnes (48).

Kreditering: Nora Selnes Opdal

15 TIMER OG 10 MINUTT: Slik lyder den nye verdensrekorden til Nils-Roar Selnes i kaldtvannsdykk. Foto: Karstein Jenssen 

FORNØYD: Nils-Roar Selnes klarte å ta verdensrekorden på sitt andre forsøk.   Foto: Karstein Jenssen

nyheter

Den tidligere verdensrekorden i lengste kaldtvannsdykk ble gjort på Malta i fjor og var på 13 timer og 42 minutter. Da Selnes brøt vannoverflaten 00.29 natt til søndag hadde han vært under vann i utrolige 15 timer og 10 minutter.

– Det føles godt å ta tatt rekorden dit den hører hjemme. Jeg tror vi har satt en standard som blir vanskelig å slå, så jeg er godt fornøyd, forteller en sliten, men fornøyd dykker til iTromsø dagen etter verdensrekorden.

– Jeg er rimelig mørbanka og trøtt i dag, så nå blir jeg å hvile meg et par dager for å komme tilbake til normalen.

Ikke dramafritt

1. oktober prøvde Selnes å ta rekorden i havnebassenget i sentrum, men måtte bryte etter 10 timer på grunn av tekniske problemer. Når man må skifte gasstank en gang i timen er det mange punkter hvor ting kan gå galt, og det gikk ikke helt knirkefritt denne gangen heller.

– Det var en luftledning som eksploderte på et punkt, og det måtte fikses med en gang. Logistikken vår stemte heldigvis hundre prosent denne gangen, og jeg er utrolig takknemlig ovenfor alle som har hjulpet til. Det har vært en stor gjeng i sving både på land og i vannet, og masse folk innom som har hygget seg med mat og drikke på lørdagen mens jeg var i vannet, forteller dykkeren.

Drøy påkjenning

Gjennomsnittstemperaturen i vannet var 7 grader, og gjennomsnittsdybden Selnes oppholdt seg på under forsøket var 6,9 meter, med en maks dybde på 12 meter. Den type påkjenning er ikke akkurat barnemat for kroppen.

– Trykket du utsettes for på den dybden er betydelig, selv om jeg gjennomførte et veldig konservativt dykk, og klarte å lure kroppen til å tro den bare var 1–2 meters dybde. Det er likevel svært energidrenerende å være i konstant bevegelse i over 15 timer når alt er tyve ganger tyngre å utføre enn det er på land. En maratonøkt i grunn. Teamet mitt måtte fylle på med varm væske hele tiden slik at jeg fikk energipåfyll underveis, forteller Selnes.

Ferdig med rekorder

Noe feiring ble det ikke natt til søndag. Et solid måltid, mer væskepåfyll og så rett til sengs var oppskriften, men det blir markering under årsmøtet til Ishavsbyen Dykkerklubb, og kanskje noe eget når Guinness bekrefter verdensrekorden. Om det blir noen flere verdensrekordforsøk på 48-åringen gjenstår å se.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg har brukt mye tid på dette, og tror jeg er ferdig med å ta rekorder nå, sier Selnes.