Unge vikinger møtte «Ringenes Herre»

Liker du vikingtida, Tolkien eller begge deler? Da er Tromsø Museum stedet for deg de kommende ukene.

STYRKEPRØVE: Gabriel (11) måler krefter med magneten som holder vikingsverdet på plass i utstillinga «Makt & Magi» på Tromsø Museum. 

MORSOMT: Tvillingsøstrene Cornelia og Alba (6 og et halvt) koset seg med effektene til utstilling. 

VIKING: Gabriel (11) prøver på vikinghjelmen, som er laget etter en modell fra 900-tallet. 

POPULÆR: Museumsvert Line Gudvangen forteller at «Makt & Magi»-utstillingen er populær blant alt fra barn til akademikere. 

nyheter

Tromsø Museums utstilling «Makt & Magi – Snorre og Ringenes Herre», som går fram til 11. november, har vist seg å bli svært populær. Da iTromsø tok turen innom lørdag ettermiddag, traff vi både store og små skuelystne.

– Det er en utstilling for alle, og vi har alt fra akademikere til små barn innom for å kikke på utstillinga, forteller museumsvert Line Gudvangen.

–Vikingtid versus sci-fi

Utstillinga, som er laget av Universitetet i Oslo, tar for seg likhetstrekkene mellom tegningene i «Snorres Kongesagaer» og filmsuksessen «Ringenes Herre».

– Det er slående visuelle likheter mellom sagaillustrasjonene og «Ringenes Herre». Filmenes produsenter har i ettertid bekreftet av de har brukt de gamle tegningene bevisst i sitt arbeid. Utstillinga er slik sett litt vikingtida versus moderne science fiction, sier museumsverten med et smil.

LES OGSÅ: Portrett av et kunstnerskap

Også for barn

Lørdag formiddag treffer vi Gabriel (11) og hans tvillingsøstre Cornelia og Alba (6 og et halvt). Storebroren avslører stor interesse for både vikingtida og J.R.R. Tolkiens univers.

– Jeg liker «Ringenes Herre», og har sett alle filmene, sier Gabriel entusiastisk.

– Vikingtida er jeg også interessert i, og jeg har sett noen filmer og lest noen bøker om vikinger, forteller 11- åringen, mens hans småsøstre bruker alle krefter på å løfte det utstilte vikingsverdet i bakgrunnen.

LES OGSÅ: Slik blir den store filmfesten

Sverd, ring og hjelm

Effektene til utstilling burde være av interesse for alle med et forhold til norrøn historie.

En kopi av Blakarstolen (en slags konge/tronestol) fra 1200-tallet er blant de mest visuelt slående effektene. En gullring datert til mellom 300 til 600 etter Kristus er et åpenbart bindeledd til Tolkiens bøker.

De morsomste effektene for de minste er nok allikevel vikinghjelmen og vikingsverdet. Hjelmen – som man kan prøve på – er en kopi av en hjelm funnet på Ringerike, og datert til 900-tallet. Sverdet er en kopi av Smartemosverdet funnet i Vest-Agder, og datert til 500-tallet. Alle disse effektene er på utlån.

– Museet har også fått fire originale illustrasjoner av Eirik Werenskiold og Gerhard Munthe å vise fram, opplyser museumsverten.