Sigrid (15) kapret ordførerstolen

Sigrid Bjørnhaug Hammer (15) har vært ordfører for en dag i Tromsø kommune. Selv solgte ordfører Kristin Røymo (Ap) vafler da hun deltok på OD-dagen som elev.

ORDFØRERE: Her er ordfører Kristin Røymo (Ap) og Sigrid Bjørnhaug Hammer (15) på ordførers kontor. 

JOURNALISTER: Trine Martiniussen Thanche, Hanna K.J. Rønningen og Selma Giæver Haakensen bruker OD-dagen som journalister hos iTromsø. 

nyheter

Hammer er til vanlig elev og elevrådsleder ved Kvaløysletta ungdomsskole. Men på OD-dagen hadde hun ikke en hvilken som helst skoledag. Ordfører Kristin Røymo lot henne nemlig overta sjefsstolen i kommunen for en dag.

– Jeg ble spurt på skolen om jeg kunne tenke meg å jobbe med ordføreren, og jeg er interessert i politikk, så det syntes jeg hørtes ut som en kul og spennende jobb. Noen av de andre på skolen synes det er litt urettferdig, sier 15-åringen.

Som midlertidig ordfører hadde hun ulike arbeidsoppgaver. – Jeg har diskutert ulike temaer med Kristin Røymo og planlagt en tur for til Canada for ordføreren. På kvelden var vi på et folkemøte og diskuterte vei. Samtidig har jeg fått opplevd hvor hektisk og stressende hverdagen til ordføreren er.

– Fin tradisjon

Operasjon Dagsverk, bedre kjent som OD-dagen, er en dag hvor ungdommer fra 13 til 18 år får muligheten til å jobbe på en selvvalgt arbeidsplass. Elevene samler inn penger for arbeidet til et bestemt formål. Pengene fra årets OD-prosjekt går til å forbedre skolegangen i krigsherjede Colombia.

– Det er viktig for ungdom i alle land å få et innblikk i hvilke rettigheter de har og å få den utdanningen de har krav på, sier Røymo.

– Colombia sliter med å gi ungdommer en trygg skolegang, de kan for eksempel støte på rusmisbruk, skyteepisoder og dårlige veier. At norsk ungdom bidrar til å forandre dette, er veldig positivt. Derfor må også jeg som ordfører tre fram som et godt eksempel, og slippe ungdommene til, sier Røymo.

Hun snakker om Operasjon Dagsverk med stor entusiasme.

– Jeg synes OD-dagen er en veldig fin tradisjon. Det er kjempebra at norsk ungdom jobber en dag for å tjene penger til å hjelpe andre ungdommer fra forskjellige deler av verden.

Stekte vafler

Selv hadde Røymo ikke en like spennende OD-jobb da hun var ung.

– Et år jobbet jeg på et helsestudio. Jobben fikk jeg fordi jeg hadde en kjenning der, og arbeidsoppgaven min var å steke vafler. De andre gangene var jeg mest på skolen i OD-komiteen.

Dårlig tid

Det er ikke bare Sigrid som har spennende OD-jobber. Trine Thanche, Selma Giæver Haakensen og Hanna Rønningen brukte torsdagen til å jobbe i iTromsøs redaksjon. Da fikk de blant annet stille dette skarpskodde spørsmålet til ordføreren:

– Onsdag kom det fram at kommunen har 206 millioner kroner i overskridelser på investeringsbudsjettet. Har du da tid til å gi bort jobben din i dag?

– Det er ikke jeg som bruker tid på Sigrid, men hun som bruker tid på å være med meg. Tidlig på dagen måtte jeg håndtere overskridelsessaken, mens Sigrid fikk omvisning på rådhuset. At det er en hektisk uke for kommunen, gjør bare at Sigrid må ta ekstra ansvar på sin dag som ordfører, svarte Røymo.

Langrennsløper

Til tross for at hun fikk prøvd seg en dag som ordfører, frister ikke livet i politikken for Sigrid Bjørnhaug Hammer.

– Jeg vil egentlig bli langrennsløper. Hvis jeg skal bli ordfører, må det bli i Bardu, for der har de så utrolig fin dialekt.