Nå er julegrana på plass på Stortorget

Med et helikopter, åtte mann og nøye planlegging, kom julegrana opp på Stortorget – også i år.
nyheter

Like før klokken 12 i formiddag ble årets julegran fløyet inn på Stortorget og plassert trygt i sokkelen. Åtte mann var i sving på bakken for å sikre at treet sto beint fra alle vinkler, og etter små justeringer var grana trygt plassert og klar til å holde fangst og fiskerimonumentet med selskap fram til neste år. Tradisjon tro ble treet hentet fra Charlottenlund. Der har den stått i over 100 år.

Tradisjon

– Juletrærne vi henter på Charlottenlund ble plantet omkring 1912, og det er en fin tradisjon, sier Hugo Andreassen i Bydrift.

Det er dog ikke sikkert at tradisjonen overlever i så mange flere år.

– Vi sliter med å finne trær som er store og fine nok. Det står tett i tett med trær på Charlottenlund, og nettopp det er problemet. Når de står så tett, blir de ikke så fine, og vi setter høye krav til julegrana, sier Andreassen.

Bydrift er imidlertid dyktige langtidsplanleggere, så noen umiddelbar fare for at juletreet ikke blir kortreist er det ikke.

– Vi har allerede plukket ut treet som skal opp til neste år, sier Andreassen og ler.

Edelgran

Han har fulgt opp tradisjonen i mange år, sammen med blant annet Bydriftskollega Jan Kåre Larsen.

– Årets tre er vi veldig fornøyd med. Det er rundt 13 meter høyt, forteller Larsen.

Det nøye utvalgte treet er ei tett og fin edelgran som veier rundt 500 kilo.

– Ett år fikk vi problemer fordi grana var for tung – da måtte helikopteret sette grana ned igjen slik at vi fikk kappet av stammen for å lette på vekta. Det slapp vi i år, med et såpass lett tre, sier Andreassen.

Bydrift er ikke ferdig med juletrejobben ennå. Snart skal de plassere årets julegran på Slettatorget.

– Det er mye mindre, så der slipper vi å bruke helikopter. Den julegrana henter vi faktisk fra en privatperson i nærområdet. Folk ringer oss stadig vekk når de har svære trær i hagen som de vil bli kvitt, med spørsmål om vi kan bruke det som julegran. Jeg har vært og sett på fem-seks stykker, men vi er kravstore når det kommer til juletreet, så det må ikke være verken trimmet eller hullete.

Neste uke kommer lysene på plass. De blir imidlertid ikke tent før vi går inn i adventstida.