Frykter slutten for hvaleventyret

Hvalentusiast Audun Rikardsen frykter det kan være starten på slutten for hvaleventyret utenfor Kvaløya.

HVALEVENTYRET OVER? Professor i arktisk og marin biologi Audun Rikardsen er urolig for at vi kanskje ser starten på slutten for hvaleventyret på yttersida. Foto: Privat  Foto: Audun Rikardsen (Tlf.92443354)

HVALSAFARI: Til tross for færre hval er det ifølge Audun Rikardsen minst like mange turister og skuelystne som tidligere år. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Rikardsen registrerer at det er betydelig mindre sild og dermed hval, spesielt knølhval. Han viser til sildetokt som viser at Kaldfjorden nesten er tom for sild og at det er noen mindre flak i andre begrensede områder utenfor.

Tomt for sild?

– Med lite sild i fjordene øker også fangstraten av silda med mange sildesnurpere, og det kan hende vi nå holder på å fiske ut den delen av sildebestanden som har hatt som «tradisjon» å komme inn til kysten de siste årene, skriver Rikardsen på et Facebook-innlegg som han la ut i natt. Her stiller professoren i arktisk og marin biologi ved UiT spørsmål om det er på hell med spekkhoggere og knølhval som har fulgt silda inn i fjordene på Kvaløya.

LES OGSÅ: Audun Rikardsen-utstilling hentet til Tromsø

Han skriver at hvalene trolig har spist like mye sild totalt sett som det fiskebåtene har fisket, og spør om «vi når har kommet til et punkt hvor vi er på vei å fiske fjordene utenfor Tromsø helt tom?»

Håper han tar feil

– Er dette starten på slutten på eventyret? Jeg er en av dem som liker å ha alle fiskebåtene her i fjorden, det skaper liv og røre og hele fjorden lever sammen med hval, fugl og folk, Men kanskje vi nå burde forsøke å spare det lille som er igjen her i fjordene? Vi holder nå på med å fremskynde at silda forlater fjordene her. Jeg håper jeg tar feil og at det vil ta seg opp igjen, men jeg er redd turistbransjen, fiskere og andre må belage seg på at hval- og sildeeventyret her langs kysten nå kan gå mot slutten, skriver Rikardsen.

LES OGSÅ: Europamester med denne bildehistorien

Det har ikke lykkes iTromsø å komme i kontakt med Audun Rikardsen.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter