Erna om Nord-Norge: – Kunnskap og kompetanse er det viktigste

Statsminister Erna Solberg satte sitt preg på årsmøtet i Troms Høyre.

DISKUTERTE: NHOs regiondirektør Christian Chramer (til venstre) diskuterte en rekke saker for åpen mikrofon, sammen med statsminister Erna Solberg og Roger Ingebrigtsen fra Agenda Nord-Norge. 

TALTE: Erna Solberg var hedersgjest under årsmøtet til Troms Høyre lørdag formiddag. 

nyheter

Statsministeren diskuterte lørdag for åpen mikrofon på årsmøtet i Troms Høyre. Sammen med Agenda Nord-Norges leder Roger Ingebrigtsen og NHOs regiondirektør Christian Chramer, satte Solberg søkelyset på fremtidig utvikling i og av Nord-Norge.

iTromsø ba statsministeren å trekke fram det viktigste punktet for å oppnå fremtidig vekst og utvikling i nord.

– Kunnskap og kompetanse er det aller viktigste. Det handler om å utvikle teknologi, og forstå hvordan verden vil utvikle seg i årene fremover, sa Solberg.

LES OGSÅ: Murring i partiet da toppkandidatene ble valgt

Bredside til Arbeiderpartiet

I uformell diskusjon med Chramer og tidligere Arbeiderpartipolitiker Ingebrigtsen, kom statsministeren inn på regjeringens strategi om å flytte det økonomiske tyngdepunktet nordover i landet. Under sitt innledende fremlegg på årsmøtet, viste Solberg til en årlig økning i regjeringens økonomiske satsing på nordområdene. Økte statlige bevillinger er allikevel ikke rett medisin for alle, ifølge statsministeren.

– Vi ønsker å skape arbeidsplasser gjennom å føre en aktiv næringspolitikk. Vi skal si ja til mennesker som ønsker å skape noe.

Solberg kom også med en bredside til Arbeiderpartiet, ved å hevde at partiet ikke forstår Nord-Norge.

– Arbeiderpartiet snakker konsekvent ned Nord-Norge, for å ramme regjeringen, hevdet statsministeren.

LES OGSÅ: Troms Ap sier nei til olje

– Næringslivet er grenseløst

NHO-direktør Chramer utløste en debatt om kommune- og fylkesgrenser, mellom de tre inviterte samtalepartnerne.

– Næringslivet er grenseløst, og vi må tenke fremover. Mange kommuner har ikke engang noe næringsplan, og da er det selvsagt vanskelig å få penger til å starte bedrifter, sa Chramer.

– Jo flere kommuner næringslivet må forholde seg til, desto tregere går deres utvikling, skjøt statsministeren inn.

LES OGSÅ: Erna besøkte Kafé X og Virkelig

Mildere Russland-tone

Tidligere Ap-politiker og nåværende leder av Agenda Nord-Norge, Roger Ingebrigtsen, kom med en rekke råd til Høyre – både i sitt innlegg, samt i diskusjon med Solberg og Chramer. Ingebrigtsen understreket blant annet viktigheten av å hindre frafallet de videregående skolene opplever.

– Kan dere ikke be Torbjørn (Røe Isaksen, kunnskapsminister, journ.anm.) opp hit i tre uker, og låse ham inn sammen med de flinkeste folkene innen utdanningsfeltet i nord? Vi har ikke råd til å miste en eneste en av disse ungdommene som faller fra under videregående utdanning, sa Ingebrigtsen, som også etterlyste en mildere norsk tone overfor Russland.