Dagny tildeles Tromsø kommunes kulturpris

Under onsdagens kommunestyre blir det kåret vinnere av kulturprisen, idrettsprisen, kulturvernprisen, kultur-Tromsøs hederspris og likestillingsprisen.

  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

 – Årets prisvinner hadde sitt gjennombrudd i 2016, etter flere år med hardt arbeid. Hun er på god vei til å bli verdensstjerne. Det stoppet henne ikke fra å åpne nye Tvibit og komme til Tromsø og spille under Rakettnatt, sa ordfører Kristin Røymo i onsdagens kommunestyremøte.

– Hun har også varmet opp for selveste Justin Bieber under fem konserter. Mange spår henne en svær og langvarig karriere, om ikke verdensherredømme, la ordføreren til.

Dagny Norvoll Sandvik hadde kommet til Tromsø fra London bare noen timer tidligere. Hun takket så mye for prisen hun mottok på rådhuset.

– Tusen hjertelig takk. Det har vært godt å vokse opp som ung musiker i et spennende kulturmiljø i byen. Jeg tenker fortsatt alltid: ”Tro hva de i Tromsø tenker om det her” når jeg gjør valg om musikk. Den innstillinga gjør nok at vi nordledninger holder bakkekontakten. Tromsø er en utrolig kulturby, og jeg forteller ofte folk om lyset og mørket vi har, og hva det gjør med en ung låtskriver, sa en tydelig glad Dagny Norvoll Sandvik da hun mottok prisen.

– Du er jo en utflytta tromsøværing – hvordan er det da å få en slik pris av hjembyen?

– Det er veldig hyggelig. Så må jeg si at jeg føler meg ikke som utflyttet tromsøværing, så mye som jeg er her. Jeg har alltid Tromsø med meg, uansett hva jeg gjør, om jeg kommer herfra. Om det blir verdensherredømme eller ikke så vil jeg lage så god musikk som mulig, forklarer musikeren.

Kor-ildsjel fikk hederspris

Kord-ildsjelen Sissel Helland, som stiftet Sandesund blandakor, fikk kommunens hederspris

– Tromsø kommunes hederspris er en anerkjennelse av kulturutøvelse som finner sted over alt. Vi vil hedre alle korene som finnes i kommunen, og bidrar til at musikk blir en del av vår hverdag. Sissel Helland er en profesjonell ildsjel, og den fremste representanten for korbevegelsen i byen. Derfor får hun kommunens hederspris, forklarte Røymo i sin begrunnelse.

– Du har bidratt til utrolig mye glede og livskvalitet i kommunen, sa ordføreren da hun overrakte Helland en blomsterbukett, et maleri og en sjekk på 25.000 kroner.

Helland satt pris på prisen.

– Tusen hjertelig takk. Det er en stor ære at dere berømmer amatørkulturen. Å synge i kor kan skape identitet, det gir sosial kapital, og forskning viser at det kan gi en helseeffekt, om dirigenten er snill, vel å merke, sa hun under sin takketale.

Kulturvernpris til museum

Tromsø kommunes kulturvernpris gikk til Perspektivet museum.

– Dere bruker fortiden til å fortelle om verden, og gjennom dette gir dere oss nye perspektiver å se verden på. Tusen takk for jobben dere gjør, sa Røymo.

Astri Fremmerlid fra Perspektivet museum tok imot prisen.

– Jeg vil takke hjertelig for denne prisen. Etter 20 år ved museet, er det mye man kunne sagt. Prisen går til alle dem som bidrar på Perspektivet. Ta vare på det miljøet, for det er et engasjement på museet som kan utrette mye, påpeker Fremmerlid.

Idrettshelt fikk heder å ære

Bjørn Steinar Johansen stakk av med årets idrettspris

– Vinneren av idrettsprisen var på høyden av sin karriere for 50 år siden. Han har vært trener, sjåfør og hatt en rekke andre roller hos TIL. En ekte TIL-gutt, med andre ord. Han debuterte på A-laget i 1954 og ble nordnorsk cupmester i 1956. Han har spilt 100 kamper for TILs A-lag før han høsten 1969 la fotballskoene på hylla. Vi vil takke ham for sin innsats for TIL og idrett i byen, sa ordføreren.

  Foto: Tom Benjaminsen

 

– Sånne som deg gir inspirasjon i livet. Takk for det du har gjort for oss og for TIL i så mange år, sa Røymo da hun overrakte prisen til Johansen.

Johansen selv visste ingenting om at han skulle vinne prisen da han kom til prisutdelinga.

– Takk så mye, dette er veldig flott. Det er utrolig at de har klart å holde det hemmelig for meg på TIL-huset, jeg pleier å vite det meste som foregår der. Dette var en stor overraskelse. Jeg trodde jeg kom hit for å høre på andre. Men jeg er like fornøyd likevel. Så jeg får bare si tusen takk, for noen tale har jeg ikke skrevet, sa Johansen.

Likestillingspris

Britt Leandersen fikk likestillingsprisen.

– Årets prisvinner for likestillingsprisen har vært selve stemmen for aktiv integrering og for utjevning av sosiale forskjeller. Hun har jobbet for å få med kvinnene og minoriteter i aktive roller i idrettsmiljøet, og det har fått store ringvirkninger. Hun har gjort en fremragende innsats for hverdagsintegrering i Tromsø kommune, sa Røymo.

  Foto: Tom Benjaminsen

 

Britt Leandersen fortalte at hun ble overrasket, ydmyk og glad på vegne av ungdom i Tromsø.

Alle prisvinnerne fikk blomster, et maleri, samt en sjekk på 25.000 kroner, med unntak av likestillingsprisen, hvor sjekken er på 10.000 kroner.