Brannvesenets kruttips

– Styr unna vin og vind

Selv om ulykkesstatistikkene har gått ned siden pinneraketter ble forbudt, er det fortsatt mange hensyn å ta når man skal skyte opp fyrverkeri.

FORNØYD: Sjef for forebyggende avdeling, Jonny Magne Nilsen, mener folk flest er flinke til å ivareta sikkerheten under rakettoppskytning. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det har de siste årene vært få alvorlige hendelser knyttet til privat rakettoppskytning i Tromsø, noe Brann og redning er glade for. Sjef for forebyggende avdeling, Jonny Magne Nilsen, håper dette kan vedvare.

– Mitt inntrykk er at folk flest er bevisste på sikkerhet rundt oppskytingen, selv om det dessverre også finnes unntak, sier Nilsen.

Vin og vind

TA HENSYN: Det er viktig med god sikkerhetsavstand når man skal skyte opp fyrverkeri. De fleste krever en avstand på 10–25 meter. Foto: Lars Marius Matre 

Disse kommer ofte som følge av alkoholpåvirkning, noe han ber folk styre unna om de skal skyte opp fyrverkeri.

– Det kan være godt med et glass vin til maten, men om man skal skyte opp fyrverkeri anbefales det å holde seg helt edru. Hvis ikke risikerer man å påføre både seg selv og andre skade, sier Nilsen, som også påpeker viktigheten av å se an forholdene.

– Er det mye vind bør man være forsiktig, forklarer han.

Les bruksanvisningen

En annen viktig forutsetning for en trygg oppskytning er at man har lest bruksanvisningen grundig.

– En del fyrverkeri har en sikkerhetsavstand på opp til 25 meter, noe mange ikke er flinke nok til å sjekke på forhånd, men som er utrolig viktig å overholde, sier avdelingslederen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter