Folket raser mot Rema 1000s «bestevennordning»

Det har gått varmt i kommentarfeltene i sosiale medier etter at Rema 1000 lanserte sin nye «bestevennstrategi», som medfører at flere produkter forsvinner fra hyllene. Kundene raser og oppfordrer til boikott av dagligvarekjeden.

Hundrevis av kommentarer og støtteerklæringer har blitt postet på Macks Ølbryggeris Facebook-side etter at nyheten om at Mack-ølet kan forsvinne fra Rema-hyllene ble kjent. 

nyheter

Lørdag skrev iTromsø at den såkalte «bestevennavtalen» Rema 1000 har inngått med Ringnes, som eies av Carlsberg Group, kan få store konsekvenser for Macks Ølbryggeri.

Administrerende direktør i Mack, Harald Bredrup, forteller at de ikke er ferdigforhandlet med dagligvarekjeden, men at bryggeriet frykter de må kutte i antall ansatte ettersom det ligger an til en kraftig reduksjon i antallet Mack-varer i Rema 1000s butikker.

Fra før er det også kjent at flere av Coca-Colas produkter forsvinner fra hyllene som en konsekvens av avtalen med Ringnes.

Hundrevis av kommentarer

På Facebook-siden til Macks Ølbryggeri flommer det over av støtteerklæringer og hundrevis av kommentarer fra skuffede og irriterte Rema-kunder:

«Jeg er utflyttet tromsøværing bosatt i Trondheim, og jeg vil ha et valg. Hvis dere kaster ut Mack fra butikkene, og bare har dansk pissvann i Ringnes-bokser igjen i utvalget, så er det slutt. Jeg har allerede avinstallert den patetiske Æ-appen, og sverger å aldri mer handle hos dere hvis dette går gjennom. Direkte patetisk!»

«Her blir det boikott av ræva 1000»

«Fryktelig synd hvis Mack øl forsvinner ut av Rema. Hilsen fra en trofast Rema handler. Men jeg har Kiwi som et godt alternativ i nabolaget.......»

«Tror REMA bommer big time med denne strategien. Og de undervurderer forbrukerne, og da blir det som det blir. Lastet i dag ned appen Æ, og den er også i dag slettet.»

«Trist og forbanna. Jeg kommer selv til å boikotte alle #Rema butikkene som ikke selger Mackprodukter og overtale mine venner og familie til å gjøre det samme. Glad vår #nærbutikk #kiwi i Balsfjordgata selger #mackøl og brus. Folkens, dette har vi råd til, 1-2-3 Kr mer pr boks el flaske. Vil være med å redde mange arbeidsplasser her i nord og la kvalitetsproduktet Mack leve. Ikke la storkapitalistene #overleve fyskamdere!»

«I går gikk jeg til det skritt å meldte meg inn i coop, noe jeg aldri hadde trodd jeg skulle gjøre. Men nå er jeg ferdig med rema ettusen. Ingen kims, ingen cola, ingen Mack øl og ingen Hans-Kristian.»

«Rema hadde nok for mange kunder i fjor, siden de nå går inn for å kvitte seg med mange! Inkludert meg!»

«Aldri mer Ræva 1000, uansett landsdel, blir Coop og spar heretter! Vi støtter lokale produkter!»

«Sorry Rema! Mandag blir det Spar! Kødding med lokale arbeidsklassa er fort risikosport.»

«Dagligvarebransjen i Norge blir stadig kritisert for dårlig vareutvalg. REMA vil med sin nye bestevenn-strategi forsterke dette. Vi forbrukere får enda mindre å velge mellom. Når skal REMA ta inn over seg at billige varer ikke er det eneste som trekker kunder? Som forbruker er jeg sterkt provosert av dette! Det blir færre REMA-besøk, om noen i det hele tatt. Den nye appen viser vel også panikken i Reitanimperiet. Et godt stykke mediearbeid, men en stor skuffelse da «nyheten» ble kjent.»

«Blir ikke lett å fylle opp tur bagen min i Østfold med andre ord hos Ræva 1000. Da sponser jeg gledelig Coop.»

«Kan Mack lansere en ny app der vi forbrukere kan melde fra hver gang vi ikke handler på Rema 1000? Jeg tenkte den kunne hete Æ-bæ!»

Ingen avtale

I et innlegg på Facebook skriver Macks Ølbryggeri lørdag kveld følgende:

«Som mange sikkert har fått med seg gjennom media så har Rema 1000 valgt en ny strategi, en såkalt bestevennstrategi. For oss har det konsekvensen at våre produkter forsvinner fra Rema i hele Norge. Rema 1000 sier selv gjennom media at Mack fortsatt vil være til stede med enkelte produkter i Troms fylke. De går så langt som å forsikre at det blir slik. Det er mer enn hva vi kan gjøre, da vi forholder oss til det faktum at vi ikke har en ferdigforhandlet avtale. Vi kan på bakgrunn av dette ikke garantere at Mack er å få kjøpt i Rema 1000 i 2017, selv i Troms. Vi er ydmyk over at det er dere som forbrukere som er livsgrunnlaget vårt og dere som kan takkes for at Mack i år er 140 år. Vi håper og tror dere nå bruker forbrukermakten deres. At dere sier ifra om hva dere mener ved å handle der hvor dere finner våre produkter.»

Under innlegget har Rema 1000s kommunikasjonsdirektør, Mette Fossum Beyer, kommentert at Rema 1000 venter på svar på tilbakemeldingen dagligvarekjeden har sendt Mack – om at de fortsatt vil ha en sterk posisjon hos Rema 1000 i Troms.

Markedssjef i Mack, Cathrine Giæver, skriver videre at de mottok tilbakemeldingen fra Rema 1000 på fredag, og at de selvsagt vil få et svar over helgen. Hun viser imidlertid til at det er riktig å opplyse kundene om at Mack og Rema 1000 per dags dato ikke har noen avtale, og at det dermed blir feil av Rema 1000 å konsekvent uttale at Mack vil ha en sterk posisjon hos dagligvarekjeden i Troms.