Ánde er joike-mentor på NRK: – Mitt håp er at folk begynner å joike litt i dusjen

Lørdag kan du se Ánde Somby som Margaret Bergers joike-mentor i det ferske NRK-programmet «Muitte Mu – Husk meg».

DELTAKERNE: Disse skal alle lære seg å joike i NRKs nye satsing. Foto: Johan Mathis Gaup 

nyheter

Programmet går ut på at seks norske artister i løpet av tre dager skal komponere og til slutt fremføre sin personlige joik med hjelp fra en mentor. Joiken skal fremføres for en utvalgt person som betyr noe spesielt for dem.

I lørdagens program er det Margaret Berger som skal skrive og fremføre en joik til sin venn og mentor Anneli Drecker. Ánde Somby skal hjelpe henne i prosessen.

– Det var utrolig artig og stimulerende å være joike-mentor for Margaret. Hun er en flink artist som jobber seriøst, er både lydhør og tenkende. Det var en sann glede, sier Somby til iTromsø.

Diskuterte Dreckers betydning

Han forteller at Berger, som kommer fra Trøndelag, startet med blanke ark når det gjaldt joiken.

– Og det var noe av det som gjorde dette til en veldig spennende reise, sier Somby.

Han forteller at de begynte med å diskutere Anneli Drecker og betydningen hun har hatt for Berger, både som menneskelig og kunstnerisk forbilde.

– Vi hadde mange samtaler om dette, og oversatte det etter hvert til et joikeuttrykk sammen. Jeg er veldig fornøyd med min elev, og synes det ble en fin joik til Anneli Drecker, sier Somby.

Joik i dusjen

Han er fan av NRKs nye programkonsept, og mener alle trenger litt joik i hverdagen.

MENTOR: Ánde Somy er Margaret Bergers joike-mentor i lørdagens program. Foto: Tor Farstad.  Foto: Tor Farstad

– Det er min grunnlov! Joiken er et av de eldste uttrykkene i sivilisasjonen vi lever i, og det er ikke bare samisk kulturarv, men også europeisk kulturarv, sier han.

– Jeg tror dette programmet vil øke populariteten til samisk musikk og mitt håp er at folk begynner å joike litt i dusjen hjemme.

De ytterligere artistene som medvirker i programmet er Elisabeth Andreassen som joiker til sin ektemann Tor, Nosizwe Baqwa som forsones med sin venninne gjennom joik, Øystein Dolmen som viser sin farskjærlighet gjennom joik til datteren Maria, Grutle Kjellson, vokalist i Enslaved, som hedrer sin sjelebror Harald og Tuva Syvertsen som joiker til sin samboer Marie.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter