Mange myter ble bekreftet da seks journalister og forskere samlet seg til debatt under Arctic Frontiers arrangement på Cafe Sånn tirsdag kveld.

Med fokus på hvordan arktisk blir dekket kom det blant annet fram at en av de største problemene er å forklare internasjonale lesere hva som faktisk er arktisk.

– Mange tror det er masse pingviner her oppe. I tillegg tror mange at Svalbard er Nordpolen. Jeg må bruke store deler av sakene mine til å forklare hvor ting er og hvordan ting fungerer. Dere vil ikke tro hvor mye vi må forklare før vi kan starte på selve nyheten, fortalte Bernice Notenboom, som er filmskaper, journalist og utforsker fra Nederland.

Vanskelig i Russland

Arne Holm, som er redaktør for High North News, forklarte at det i Nord-Norge og Svalbard ikke er store problemer å produsere saker ettersom vi lever i et sivilisert samfunn. Utfordringene kommer når man må til Alaska eller Russland.

– Vi merker også at en sak om en utsulta isbjørn, eller andre dyr sanker mer klikk enn en sak om en oljearbeider som står uten jobb. Da er det bare familien til akkurat den personen som vil lese dette, fortalte Holm.

Får ikke adgang

Den russiske journalisten, Kathrin Hille, som jobber for Financial Times i Moskva, forteller at problemene med tilgang til de forskjellige stedene i Nord-Russland stadig byr på utfordringer ettersom hun ikke får innpass i det strenge landet.

– Jeg får ikke filme eller ta bilder på visse områder. Jeg får ofte lekse på lekse om at her er det ikke mulig å få noe som helst, fortalte Hille.

Tom Yulsman, som er professor i journalistikk i USA, kunne vise til at det bare var to innslag om klimaendringer i arktiske strøk under valgkampen i USA, noe han mener er horribelt lite.

– Jeg opplever at klimaendringer er som en religion. Enten tror du på det, eller så tror du ikke på det, sa Notenboom, til latter fra salen.