Hun har aldri sett maken til lignende manipulasjon

Bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen omtaler overgrepssaken mot 22-åringen som er tiltalt for overgrep mot 75 barn som spesiell – på flere måter.

SPESIELT: Bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen har lang fartstid i retten i Tromsø, men den graden av manipulasjon som påtalemyndigheten mener 22-åringen har drevet med, har hun aldri opplevd før. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

– Å oppleve hvor lei seg og fortvilte de unge her er fordi de opplever å ha blitt manipulert, har vært spesielt, sier bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen som representerer et 20-talls av de fornærmede fra Tromsø-området.

– Ikke i stand til å skjerme seg selv

Tøllefsens jobb har i tillegg vært å koordinere arbeidet mellom de i alt syv bistandsadvokatene som vil følge saken mot 22-åringen, som i Nord-Troms tingrett står tiltalt for overgrep mot 75 barn – 69 gutter og seks jenter. Rettssaken mot mannen starter mandag.

De fleste forholdene gjelder overgrep begått over internett, ved hjelp av falske profiler. Mannen skal også ha brukt bildemateriale han har fått fra fornærmede til å forlede andre barn.

– I alle saker er det en del ting som er likt, men det er ikke bare omfanget som er spesielt, men også manipulasjonen man mener har pågått. Det er ekstraordinært, sier hun.

I en kjennelse fra Nord-Troms tingrett gjøres det klart at media vil få full tilgang til saken.

– Saken viser at unge mennesker ikke er i stand til å skjerme seg mot denne formen for overgrep, og det er alvorlig. Derfor er det viktig at media er til stede under rettssaken slik at voksne kan få et innblikk i det som angivelig har foregått og på så måte kan skjerme egne barn fra å oppleve det samme, sier Tøllefsen.

– Ei stor belastning for barna

Bistandsadvokaten opplyser til iTromsø at hun og de andre bistandsadvokatene har brukt mye tid på å forberede barna og deres foresatte på rettssaken.

– Vi har forklart for dem hvordan en straffesak gjennomføres og hva det er retten skal ta stilling til. Vi har også forberedt dem som skal møte i retten på at tiltalte vil være til stede og hvorfor det er slik, sier hun.

INFORMERER: Bistandsadvokat Helen Jenssen opplyser at de har gjort alt de kan for å ivareta barna under rettssaken, men påpeker samtidig at det først og fremst er foreldrenes oppgave. Foto: Ronald Johansen  Foto: RONALD JOHANSEN Ronald Johansen Ronald Johansen Avisen Tromsø, R

Bistandsadvokat Helen Jenssen, som også representerer et 20-talls klienter fra Tromsø, forteller at saken har vært ei stor belastning for de fornærmede.

– Er det gjort noen vurderingen rundt hvordan barna på best mulig måte ivaretas forut for og underveis i rettssaken?

– Først og fremst er det foreldrene selv som må ivareta barna, men vi har i tillegg informert godt om saken. Jeg har også gitt alle barna og deres foreldre mitt telefonnummer, slik at de kan ringe om det er noe de lurer på. Jeg har allerede snakket med flere av barna og foreldrene, og det har vært fruktbare utvekslinger, svarer Jenssen.

Hun viser til at også Barnehuset ved Troms politidistrikt har et stående tilbud til både foreldre, unge og ungdom.

– Foreldrene har vært veldig godt fornøyd med tilbudet der, er tilbakemeldingen jeg har fått.

Forbehold om forvaring

Saken mot 22-åringen begynte å rulle i mars 2016, da han ble varetektsfengslet og siktet for overgrep. Etter hvert ble det klart hvor omfattende saken var.

Politiet avsluttet sin etterforskning i desember i fjor, og 10. januar tok påtalemyndigheten ut tiltale mot mannen.

Saken har en strafferamme på over seks år, men statsadvokat Gøril Lund har ennå ikke tatt stilling til hvilke straff hun vil be om. Det er i tiltalen tatt forbehold for forvaringsdom.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter