Ifølge statistikk fra SSB snuste om lag 10 prosent av voksne kvinner og menn i Norge daglig i 2016. Fire prosent brukte snus av og til i fjor. Og som med alkohol og sigaretter er det nok mange snusbrukere som benytter sjansen til å handle billigere varer på Taxfree når de er ute og reiser.

Tobakkskvoten er i dag på 200 sigaretter eller 250 gram annen tobakk. Snus selges i taxfreebutikken i rør på fem bokser. En boks løssnus veier vanligvis rundt 42 gram, og du kan dermed ta med ett rør à fem bokser for å holde deg innenfor grensa.

Kjøper du porsjonssnus kan du derimot ta med deg to rør, eller 10 bokser, ettersom disse veier mindre. Porsjonssnus i såkalt "slim"-format har man derimot på Gardermoen kunnet ta med 15 bokser av, tre rør. Dette fordi disse boksene gjerne veier 16,8 gram, noe som gjør at 15 bokser til sammen utgjør 252 gram.

Endring

Dette har tidligere gått greit på Gardermoen, på tross av at man har vært to gram over grensa. Men da Dinside i forbindelse med en artikkel for litt siden ba Tollvesenet bekrefte denne praksisen ble svaret ett annet.

Etter å ha sjekket med Tollvesenets jurister var svaret nei: Tre rør med slim-snus ble to gram for mye, og to gram for mye kunne ikke tillates.

Seksjonssjef Tor Fredriksen i Tolletaten på Gardermoen forteller til iTromsø at alle som driver taxfreeutsalg har en bevilling til dette.

– Der er det nedfelt helt konkret hvilke mengder som kan selges og disse samsvarer med kvotene. Man skal ikke kunne selge mer enn kvotestørrelsene, opplyser han.

– Så har det skjedd at snus har blitt en mye mer populær vare en tidligere, og det har kommet flere varianter av smaker, løssnus og posesnus. Produsentene har også laget forskjellige størrelser på posene, og det har igjen ført til at taxfree-operatøren på Oslo lufthavn kom med en forespørsel om det var mulig å selge tre slike rør der summen gikk to gram over kvoten. De fikk til svar fra meg at dette var i orden, sier Fredriksen.

Ikke lov

Da praksisen ble satt søkelys på gjennom media sjekket Fredriksen om det var støtte for dette i regelverket.

– Og det var det ikke. Da endret vi den lokale tillatelsen de hadde.

Flere har i kommentarfeltet på Dinsides artikkel argumentert med at man kan plukke ut to "priser" fra en av boksene, og dermed komme under grensen på 250 gram.

– Men det hjelper ikke så lenge man ikke får kjøpe mer enn 250 gram, sier Fredriksen.

Han opplyser videre at han ikke kjenner til om samme praksis, med godkjenning av tre rør, har vært praktisert på andre lufthavner tidligere, men sier at Travel Retail Norway nå har gått ut med et brev om dette til sine butikker.

Travel Retail Norway driver taxfreebutikkene på Oslo lufthavn, Trondheim lufthavn, Bergen lufthavn, Stavanger lufthavn og Kristiansand lufthavn.

Endret praksis

Butikksjef ved duty free-butikken til Avinor ved Tromsø lufthavn, Hanne-Karine Holstad, bekrefter at også de har fått med seg de "nye" reglene.

– Vi forholder oss til regelverket som til enhver tid gjelder, og endret praksis umiddelbart etter at dette kom fram, sier hun.

Obs: Husk at ulike snus-merker kan ha forskjellig vekt på boksene.