Kongsbakken-elever ble filmskapere og promoterer miljøbevissthet

Istedenfor tradisjonell tavleundervisning, fikk Kongsbakken-elevene tre uker på å lage minidokumentarer om klima og bærekraftighet.

FILMSKAPERE: Liesbeth Campbell (16), Håkon Lu-Haraldsen (16) og Isak Kjerstad (16) har laget en film om miljøaspekter ved transport. Foto: Martin Lægland  Foto: Martin Lægland

nyheter

En skoleklasse blant Kongsbakkens førsteårselever har gjennom et tverrfaglig opplegg laget seks filmer som fredag ble vist for et utvalg medelever på Aurora kino Fokus.

– Vi har laget en film om miljøutfordringer med transport, forteller Isak Kjerstad. Han har sammen med Håvard Lu-Haraldsen (16) og Liesbeth Campbell (16) laget en av de seks filmene som ble vist på kinoen.

Transport

Fortellerstemmen i filmen lyder «istedenfor å kjøre bil, kan man ta buss, sykle, eller så har man noe kalt «føtter» som transporterer deg fremover hvis du beveger dem».

Filmen deres følger hovedkarakteren, spilt av Håvard Lu-Haraldsen, som prøver å bli mer miljøbevisst. Blant annet ved å ta tog, men han ender bare opp på Jernbanestasjonen, på grunn av mangel på tog. Budskapet deres er at man må tenke globalt og handle lokalt.

Drone-pizza

De har forslag for hvordan man kan kutte i unødvendig transport.

– Vi prøvde å tenke ut innovative måter å kutte transport. For eksempel så kan man transportere pizza og lokale varer med drone, sier Kjerstad.

Filmlaginga falt i smak.

– Dette er ganske annerledes fra å sitte i et klasserom hele dagen. Det er en artig måte å lære på. Man må vite ganske mye om et tema før man kan lage en film om noe, sier Campbell.

Samtidig så er det tidkrevende å lage film.

– Vi vil at det skal være bra. Særlig når vi skal vise den for et publikum, så må vi levere et ordentlig produkt, sier hovedrolleinnehaver Lu-Haraldsen.

Miljøvennlig ungdom

Campbell forteller at det er lettere for ungdom å være miljøvennlig.

– Ungdom tar mer buss eller sykler. Vi har ikke mulighet til å kjøre vil ennå, så derfor er det enkelt å velge miljøvennlig, sier hun.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter