UiT - Norges arktiske univeritet nviterte til markering av samenes nasjonaldag på universitetets samiske kulturhus Árdna mandag. Her var det både musikkinnslag og andre kulturelleinnslag.

– Det er veldig hyggelig. Samenes dag er jo en gang i året, men i år er det ekstra fint at vi kan markere at det er hundre år siden vi begynte å markere oss, sier Mikkel Buljo (22) som reiste fra Kautokeino for å ta del i feiringen.

Nasjonaldag og jubileum

i tillegg til 100-årsjubileet, er det ogå 24 år siden samene kunne feire nasjonaldagen sin for aller første gang.

– Dette har virkelig vært en fin dag, sier Else Grete Broderstad, leder senter for samiske studier på UiT.

Samenes nasjonaldag ble vedtatt i 1992, men ble feiret for første gang i 1993. Siden den gang har UiT tatt del i feiringen.

– Denne dagen handler om å vise fram samisk kultur og lære hverandre å kjenne gjennom samisk kultur, historie og språk, forteller Broderstad.

Mikkel Buljo (22) reiste fra Kautokeino for å ta del i dagens feiring på UiT, og det er noe han ikke angrer på.

– Dette er første gangen jeg feirer nasjonaldagen utenfor for Finnmark, men det har vært veldig fint å møte andre samer fra hele landet og feire nasjonaldagen vår sammen, sier Buljo.

Taler

Rektor Anne Husebekk holdt tale på den store dagen, og hun fokuserte på samenes rettighetskamp.

– Mye er gjort og mye har bedret seg, men kampen er ikke over. Det er alt for få samiske ungdommer som søker høyere utdannelse, både ved samisk høgskole og ved dette universitetet, forteller hun.

Datoen for det første landsmøtet var grunnlaget for samenes nasjonaldag, og i 1917 ble viktigheten av å sikre samiske barn en god utdannelse tatt opp.

– Det er ikke lett å se hvordan det samiske språket skal utvikle seg i vårt utdanningssystem, men vår kampsak nummer én er å legge til rette for at samer skal få en god utdannelse, avsluttet rektoren med.