Seks tromsømenn fikk forsvarsmedalje

– Rart å bli hedret 27 år etter dimittering

I 1990 var Terje Skjoldvær (47) ferdig med tjenesten i Libanon. Fredag fikk han Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.

HEDRET: 27 år etter at tromsømannen Terje Skjoldvær dimitterte fra Unifil-styrken, fikk han sin velfortjente medalje av Tom Guttormsen. 

nyheter

Skjoldvær og Stein Åge Kaspersen (53) var to av seks tromsømenn som ble hedret fredag. Samtlige hadde det til felles at de har tjenestegjort i Unifil-styrken i Libanon. I tillegg har noen vært i Saudi-Arabia og Afghanistan.

De øvrige er Tor Ivar Simonsen (49), John Bekkelund (50), Thor Konrad Johnsen (57) og Olav Gregers Karlsen (65).

Litt rart

medalje: Tom Guttormsen hedret i går Unifil-veteranene Stein Åge Kaspersen (til venstre) og Terje Skjoldvær for innsatsen i ulike utenlandske operasjoner. 

Terje Skjoldvær sier at det er rart å bli hedret for en innsats som ble utført for 27 år siden. Han er heller ikke helt fornøyd med den oppfølgingen han og andre har fått i ettertid.

– Men det er aldri for sent. Underveis har jeg fått delta på en veteransamling i regi av Forsvaret. Det var en hyggelig seanse hvor vi fikk satt ting i perspektiv på en bedre måte enn da jeg var 19 år.

Var kokk

veteranene: Seks tromsømenn fikk sine medaljer i Rådhuset i formiddag. 

De medaljene som ble utdelt i Rådhuset av Forsvarets veteraninspektør, Tom Guttormsen, hadde fra en til tre stjerner – alt avhengig av hvor lang tjenestetid den enkelte hadde.

– Jeg var kokk under min Unifil-tjeneste, fortsetter Terje Skjoldvær.

– Etter endt tjeneste, hadde jeg tenkt å søke på nytt. I stedet ble det familie og barn.

Den beste...

soldat: Tor Ivar Simonsen var geværsoldat i Unifil-styrken. 

Stein Åge Kaspersen forteller at 47-åringen var den beste kokken i tjenesten.

– Det gikk lovord om hans kokkekunstner. Derfor benyttet jeg alle anledninger til å stikke innom – selv om det var noen mil mellom tjenestestedene.

Flere oppdrag

kunne ikke: Sønnen Edvard Bekkelund fikk medaljen i faren John sitt fravær. 

Ifølge Tom Guttormsen, startet Kaspersen sin utenlandstjeneste i 1985. Fram til 1999 var han i flere kontingenter. Han deltok også i operasjoner etter terroren mot Twin Towers i New York i 2001.

– Faktisk var jeg yrkesmilitær i over 20 år, men trivdes godt i utenlandstjenesten som lagfører og vakthavende offiser, forklarer Kaspersen.

Har tatt tid

fem ganger: Thor Konrad Johnsen deltok i hele fem kontingenter i Unifil-styrken. 

Tom Guttormsen uttalte i forbindelse med utdelingen at denne medaljen ble laget i 2000 og er i tur og orden tildelt personell som har tjenestegjort i ulike tjenester utenfor landets grenser.

løyntnant: Olav Gregers Karlsen tjenestegjorde i Libanon i 1996.