Etter flere år i forhold øker risikoen for lav sexlyst blant kvinner

Det viser en ny studie.
nyheter

En ny dansk studie viser at det kan gå ut over kvinnens sexlyst når parforhold varer i mange år.

Kvinner som har vært i et parforhold i mer enn syv år har nemlig en femdobling i risikoen for lav sexlyst sammenliknet med de som har vært i et parforhold i mindre enn to år, forteller Sarah Wåhlin-Jacobsen til Videnskab.dk (artikkelen er gjengitt på Forskning.no)

Wåhlin-Jacobsen er lege og doktorgradsstudent ved Sexologisk Klinik ved Rigshospitalet i København og hovedforsker på den nye studien.


Ny studie

Disse får færrest orgasmer

En ny studie viser at heterofile kvinner får langt færre orgasmer enn lesbiske kvinner.

 

Egen opplevelse

Kvinner som har vært i et parforhold i to til syv år har tre ganger så høy risiko for lav sexlyst som de som har vært i forhold i under to år.

Studien bygger på studier av 428 danske kvinner som alle har svart på spørsmål om seksuell funkjson, lyst, forhold og trivsel. Ettersom det ikke finnes noen vitenskapelig definisjon på normal sexlyst, baserer studien seg blant annet på kvinnenes egen opplevelse av om de har lav sexlyst eller ikke.

- Hvis partneren har mer lyst enn henne, så kan hun oppleve at hun har et problem, sier Wåhlin-Jacobsen.


Like mange gifter seg nå som for ti år siden

I Troms giftet like mange seg i 2016 som for ti år siden, og stadig færre skiller seg.

 

Spennende i starten

Wåhlin-Jacobsen tror mange vil kjenne seg igjen i at sexlysten var størst i begynnelsen av forholdet og at noen nok tenker på det som naturlig at lysten faller med tiden.

– Kanskje sex etter noen år ikke er så spennende og nytt som i begynnelsen av et parforhold. Det kan være derfor kvinner opplever at lysten faller, sier hun.

Og selv om flere tidligere studier viser at sexlysten faller med alderen også for menn, forteller Wåhlin-Jacobsen at menn rapporterer om mer lyst enn kvinner i den samme aldersgruppen.


Menn tenner slett ikke bare på yngre kvinner

En finsk undersøkelse mener å vise at eldre menn slett ikke kun foretrekker yngre kvinner - slik mange kanskje tror.

 

Myte

Allikevel kan en del kvinner ha et overdrevet bilde av hvor ofte partneren har lyst, tror forskeren. Det kan basere seg på myten om at menn "alltid har lyst".

– Vi vet at de fleste menn ikke går rundt og har lyst på sex hele tiden. Men i behandlingen møter vi kvinner som tror at det er slik. Derfor opplever kvinnen det som et problem at hun kanskje bare har lyst en gang i måneden. Men når man så snakker med partneren, er det helt fint for ham å ha sex en gang i måneden. Det kan være en misforståelse av det andre kjønnets lyst.


Fjerner du håret nedentil? Da er sannsynligheten høy for at du har hatt kjønnssykdommer

I alle fall om vi skal tro en studie gjort på 7.500 amerikanere mellom 18 og 65 år som har hatt sex.

 

Ifølge artikkelen har tidligere studier vist at omkring hver tiende kvinne plages av manglende sexlyst.

– Hvis det er noe som hemmer lysten, gjelder det selvfølgelig å fjerne den faktoren. Det kan være bivirkninger fra medisiner, sykdom, angst, depresjon eller stress. Det handler om å fjerne de hemmende faktorene og hente inn de stimulerende faktorene, forklarer Wåhlin-Jacobsen, til Videnskab.dk.

Les hele artikkelen her!