Flytter boreriggen fra Olavsvern før miljødemonstrasjon

Onsdag 1. mars hadde flere miljøorganisasjoner koordinert en felles demonstrasjon mot boreriggen Songa Enabler, som ligger utenfor Olavsvern. Mandag morgen bekreftes det at riggen er på flyttefot.

PÅ FLYTTEFOT: Her ser vi boreriggen Songa Enabler bli slept gjennom Rystraumen tidligere i vinter. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Miljøorganisasjonene Spire og Natur og Ungdom skulle stå bak demonstrasjonen. Organisasjonene skulle vise sin motstand mot riggens planlagte boring i Barentshavet, på oppdrag fra Statoil.

iTromsø har vært i kontakt med Spires organisator, Hege Skarrud, som hevder at riggen «stikker av», da de ansvarlige ombord har fått nyss om den planlagte aksjonen.

Lars Hellandsjø, daglig leder ved Skipavik terminal, bekrefter at Songa Enabler er på flyttefot. Han oppgir allikevel en annen årsak enn Skarrud.

– Riggen skal ut på feltet og bore, og dette har ikke noen sammenheng med en planlagt demonstrasjon. Det har vært snakk om flere avreisedatoer siden de la riggen her hos oss. 1. mars og 1. april har vært nevnt, men det var også aktuelt for dem å dra forrige onsdag, forteller Hellandsjø.

Baseleder på Olavsvern, Stein Danielsen, tror ikke den planlagte demonstrasjonen er grunn til at Songa Enabler har lagt seg midtfjords i morgentimene mandag.

– Vi var klar over at demonstrantene skulle komme hit til Olavsvern på onsdag og henge opp noen plakater, eller noe slikt. Det er de selvsagt velkommen til å gjøre. Vi har fått beskjed om at riggen skal ut og jobbe for Statoil, og de har bunkret drivstoff, vann og mat – og er slik sett klar til å dra, sier Danielsen.