Arthur Arntzens vei blir avduket på Arntzens 80 årsdag. – Jeg er overveldet

I mai er det duket for fest i Tromsdalen. Da skal Tromsø-legenden Arthur Arntzen hedres.

HEDRES: Arthur Arntzen (79) hedres med Arthur Arntzens vei på sin 80-årsdag. 8Foto: Tom Benjaminsen 

AVDUKING: Ordfører Kristin Røymo vil delta på avdukingen, og gleder seg til å hedre Arntzen. Foto: Lars Marius Matre 

ENGASJERT: Anni Skogman (Frp) gleder seg over kommunens planer. Foto: Christer Pedersen 

nyheter

Formannskapet vedtok for vel to uker siden at en vei i Tromsdalen skal døpes til Arthur Arntzens vei. Arntzen er kjent for sitt bidrag til norsk humor gjennom flere tiår, særlig for sin karakter «Oluf» fra Raillkattlia i Tromsdalen.

Kommunestyret vedtok egentlig det nye veinavnet for over ett år siden, men beslutningen gikk i glemmeboken hos administrasjonen og kom derfor på nytt til politisk behandling, hvor forslaget ble enstemmig vedtatt.

Avduking

Nå røper ordfører Kristin Røymo (Ap) at avdukingen av veien vil skje i forbindelse med Arntzens 80-årsdag i mai.

– Det er en glede å fortelle at vi er i gang med planleggingen av avdukingen av den nye Arthur Arntzens vei. Vi håper tromsdalingene og tromsøværingene vil stille opp.

Røymo forteller at alle detaljene ikke er på plass ennå, men ordføreren vil delta og holde en tale. Kommunen inviterer lokale folk til å bidra under avdukingen.

–Vi vil samarbeide med folk i Tromsdalen og hovedpersonen selv, og sørge for at vi velger en dag i forbindelse med bursdagen hvor han har anledning til å delta. Han har betydd utrolig mye for Tromsø.

– Overveldet

Arthur Arntzen visste at veien skulle bli oppkalt etter ham, men han hadde ikke fått beskjed om avdukingsplanene da iTromsø ringte ham.

– Nei, sier du det? Det er virkelig en ære. Jeg synes det er vanskelig å sette ord på dette, så det må jeg nesten la andre få gjøre. Det er noe med å skulle være profet i egen hjemby. Det vekker sterke følelser.

Arntzen har tenkt å delta på markeringen.

– Det er det minste jeg kan gjøre. Dette er stort og jeg er veldig glad for å si det enkelt.

Engasjert

Frp-politiker Anni Skogman har engasjert seg mye for den nye veien, og sendte tirsdag en forespørsel til ordføreren om at veien burde avdukes på Arntzens bursdag, før hun visste at administrasjonen var i gang med planleggingen.

– Det er kjempemessig, og det finnes ingen bedre tidspunkt for avdukingen, sier hun.

Språkrådet

Språkrådet anbefalte å ikke gi navnet til veien, ettersom de fraråder å navngi veier etter folk som er i live.

– Arntzen er bauta for Tromsø. Språkrådet vil absolutt at vi skal vente til han er død, men vi skal feire livet og må ære folk mens de kan ta imot hederen, sier Skogman.

Det nye navnet er nå på høring hos Kartverket og Språkrådet. Hun sier de bare skal våge seg med noen innvendinger.

– Nå har vi to enstemmige vedtak fra både formannskapet og kommunestyret. Hvis de har enda en innvendig så må de tro vi er idioter alle 43 representanter i kommunestyret. Nå står vi samlet i både politisk ledelse og opposisjon, så bare fiks det, er Skogmans beskjed til Språkrådet.