I fjor ble den polske trailersjåføren dømt etter ei alvorlig ulykke på E8. Nå har han krasjet igjen.

Den polske sjåføren (47) forårsaket i desember 2015 ei ulykke på E8 i Nordkjosbotn, hvor en mann i 30-årene ble alvorlig skadet. Nå har det samme skjedd igjen, og to personer ligger kritisk skadd på Ullevål.

KUNNE ENDT I DØDSFALL: Ulykken på E8, som den 47 år gamle polske trailersjåføren forårsaket, kunne ifølge sakkyndige raskt endt i et dødsfall. Foto: Tobias Voktor Fagernes 

nyheter

Tirsdag morgen 21. februar, langs riksvei 3 i Hedmark, fikk den 47 år gamle trailersjåføren sleng på hengeren og traff en motgående personbil. To personer ble sittende fastklemt i bilen i over én time. De ligger nå kritisk skadd på Ullevål sykehus.

Politiet har siktet 47-åringen etter ulykken, og han sitter nå varetektsfengslet i Ilseng fengsel.

– Statens vegvesen har undersøkt semitraileren, og vi venter fremdeles på deres rapport. Vi venter òg på svar fra de kriminaltekniske undersøkelsene av åstedet, sier politiadvokat Helge Andreas Eidsvaag ved Hedmark politidistrikt.

Fikk kjøreforbud i to år

Det er ikke første gangen 47-åringen har vært involvert i ei alvorlig trafikkulykke i Norge.

7. desember 2015 skjedde tilnærmet det samme langs E8 i Nordkjosbotn. Han fikk sleng på hengeren, den havnet i feil kjørefelt og traff en personbil. Den gang ble en mann i 30-årene alvorlig skadet. Mannen ble flydd umiddelbart til UNN, hvor han det ble gitt livreddende behandling.

I november i fjor ble trailersjåføren dømt for uaktsom kjøring og for å ha – uaktsomt – voldt betydelig skade på en annens kropp eller helse etter E8-ulykken. 47-åringen fikk 36 dagers fengsel og et kjøreforbud i Norge på to år.

Fikk sleng på hengeren

I dommen fremkommer det at sjåføren like før ulykken hadde levert en last med nederlandske blomster i Tromsø, og at han etter det satt kursen mot Alta for å hente en last med fiskeprodukter. Så langt kom han aldri.

Da han kjørte fra Tromsø på ettermiddagen 7. desember, var det oppholdsvær og bart på veien. Væromslaget kom like etter han hadde forlatt byen: Det begynte å snø, og senere regne.

På tur opp en slak motbakke noen kilometer før Nordkjosbotn, holdt mannen høy fart. Da semitraileren nådde toppen av bakken, brukte sjåføren motorbremsen og kjøretøyet skrenset.

Samtidig kom den fornærmede kjørende i en personbil i motgående kjørefelt. Semitraileren kom over i feil kjørefelt og traff bilen hans med stor kraft.

I sin vitneforklaring, opplyste behandlende lege ved UNN at mannen i 30-årene ville omkommet, hadde han ikke fått hurtig behandling. Mannen pådro seg store skader i buken, mellomgulvet, indre blødninger, punktert lunge, knust hofte og en betydelig ankelskade.

Ville ikke fått kjøre

Retten fant det bevist utover enhver rimelig tvil at trailersjåføren var uaktsom, og det på flere punkter. Farten han holdt var under de rådende forholdene for høy da oppbremsingen skjedde; veibanen var svært glatt, dekke var lite egnet selv om de var godkjent, hengeren var tom og tiltalte brukte motorbremsen med bremseeffekt kun på drivhjulene – ikke på hengerens hjul.

Ifølge sakkyndige fra Statens vegvesen ville sjåføren fått kjøreforbud dersom vogntoget hadde blitt stoppet før ulykken.

47-åringen anket dommen. Hålogaland lagmannsrett har ennå ikke tatt stilling til hvorvidt anken skal forkastes eller ikke.

Mens ankesaken behandles, er ikke tingrettens dom rettskraftig. Det innebærer at mannen siden november har kunnet kjøre fritt i Norge.

Vurderer utvidet siktelse

Mannen er altså nå igjen siktet for uaktsom kjøring, men ifølge politiadvokaten vurderes det nå å utvide siktelsen.

– Vi har fått inn legerapporter fra Ullevål som fordrer er mer alvorlig siktelse. Når vi har fått alt av rapporter fra våre undersøkelser og veivesenet, vil vi se nærmere på den eventuelle tiltalen, sier Eidsvaag.

Han er klar på at dommen fra Nord-Troms tingrett vil få følger for saken.

– Det er helt klart at dersom man er dømt for et lignende straffbart forhold, vil det få konsekvenser for straffeutmålingen, sier han.