– Navnet på ølet er Growler Fill Specials som fylles rett fra tank. Det skal bli en ølserie brygget eksklusivt for Growler fill, sier daglig leder Martin Søbstad Amundsen på Graff Brygghus.

Les også: Utvider ølfestivalen etter fjorårets suksess

Har tappet 7.500 liter

Siden starten har de solgt nesten 7.500 growlere, en- og to liters glassflasker som kan fylles om og om igjen, og tappet nærmere 15.000 liter øl. Tidligere har det vært øltypene som de også tapper på butikkflaskeølet som har vært mulig å få fylt på de populære growlerne.

Nå blir øltappingen enda mer miljøvennlig og kundene får større grunn til å ta med seg growleren og stille seg i den tradisjonelle ølkøen utenfor bryggeriet fredag ettermiddag.

Ferskt øl

– Vi slipper å gå via plastfatene og kan tappe rett fra tank. Vi brygger eksklusivt for growler fill og det blir i prinsippet aldri eldre enn fire-fem uker. Litt av greia er folk får helt ferskt øl. Nå gir vi folk et ekstra incentiv for å komme. De som kommer hit for å fylle growleren er hengivne kunder med interesse og appetitt på nytt øl. Dette er svaret på det, sier Amundsen.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva vi kan brygge, supplerer ølbrygger Marius Graff.

Søndag for to uker ble første utgave av Growler Fill Specials laget. For å få den ønskede smaken har de hentet gjæren fra andre siden av Atlanterhavet, fra den samme byen de fikk spesiallaget alt produksjonsstyret sitt.

Les også: Derfor lager denne gjengen eget øltog

Skal bli lønnsom bedrift

– Vi har brygget ølet på en gjærtype vi har fått flydd inn fra Portland i USA (i delstaten Oregon på Vestkysten, red.anm.), fra et lite gjærlaboratorium. Det gir en god, fruktig karakter på ølet.

Til sommeren kan Graff Brygghus feire to år med ølproduksjon. Graff og Amundsen hever lønn, selv om det foreløpig ikke er noen overskuddsbedrift.

– Vi solgte 50.000 liter øl i fjor. Vi fikk et lite underskudd. Dette skal ikke være en hobby, ambisjonen er å leve av ølproduksjon. Planen er å komme opp i en årlig produksjon på rundt 80.000 til 100.000 liter. Det har vi kapasitet til og det kan håndteres av oss to. Siden starten har det gått én helg uten at vi har vært på jobb i bryggeriet. Ofte er det bare for å gjøre en måling, justere noen temperaturer på en gjæringstank eller liknende, men arbeidet er kontinuerlig gjennom hele uka og det er ølet på tank som bestemmer når vi kan jobbe og når vi kan ha fri, sier Martin Søbstad Amundsen.

Les også: Øltest-vinnerne: – Håper å doble produksjonen neste år