Ga bort 300.000 til barnekreftforeningen: Sikret rekorddonasjon

Barnekreftforeningen i Troms og Finnmark har mottatt over 300.000 kroner fra Tromsø selgerforening.

GAVMILDE: Gunnar Krogh og Steinar Kristiansen overrakte mandag sjekken på 308.341 kroner til Per Arve Aas i Barnekreftforeningen i Troms og Finnmark. 

nyheter

Tromsø selgerforening fikk i fjor melding sentralt om at de synkende medlemstallene gjorde at de måtte legge ned. Etter en kjapp runde lokalt fant de også ut her i Tromsø at interessen heller var laber til å fortsette med foreningen, som har eksistert siden 1961.

Donasjon

Men foreningens siste sprell kan man nok påstå var deres aller beste selgertriks. De 308.000 kronene som sto inne på kontoen skulle nemlig ikke fordeles hos privatpersonene som driftet foreningen, men heller doneres bort. Til Barnekreftforeningen i Troms og Finnmark.

– Det er rett og slett helt fantastisk. 308.341 kroner er nesten med på å fullfinansiere ett år for Barnekreftforeningen i Troms og Finnmark, sier Per Arve Aas, som er styreleder i barnekreftforeningen.

LES OGSÅ: Så mye samlet Isac Elliot og Kreftforeningen inn

Sammenlignet med andre donasjoner er dette utvilsomt den største Aas har sett siden han startet i 2011. Samlet over ett år pleier foreningen å få inn alt fra 150.000-300.000 til sammen.

Enstemmig vedtatt

I selgerforeningen var det heller ingen tvil om at pengene skulle doneres bort. Styret kunne tatt ut pengene selv, men da forslaget om at pengene skulle gis bort til et lokalt foretak kom opp ble det enstemmig vedtatt.

ENKELT VALG: Gunnar Krogh og Steinar Kristiansen forteller at styret enstemmig vedtok donasjonen. 

 

– Vi kunne selvsagt delt opp beløpet til forskjellige tiltak, men ungene er vår fremtid. Og dette var det eneste riktige for oss. Jeg har noen kjenninger som har vært berørt og det ble veldig naturlig for oss å gi til dette, sier Steinar Kristiansen, Selgerforeningen Tromsø HF.

– Pengene er heller ikke øremerket til noe spesielt. Vi vet de er i gode hender og vil bli brukt til det de trenger mest, sier Gunnar Krogh i Tromsø selgerforening.

Mange muligheter

Barnekreftforeningen dekker Norges to nordligste fylker og har i overkant av 100 medlemmer, som tilrettelegger for dem som er på sykehuset og til sosialisering.

– For vår del legger vi hovedtyngden på tilbud til de som er på sykehuset. Vi kan ikke gi et tilbud til absolutt alle i form av aktiviteter. Så har vi også "Ferie med mening", som arrangeres annethvert år. Det er en uke med faglig innhold og litt ferie for nye og gamle medlemmer, sier Aas.

LES OGSÅ: Samlet inn tusenvis av kroner til kreftsyke barn (for abonnenter)

Styrelederen forteller at en del av summen også vil gå til kreftforskning.

Flere aktiviteter

Styrelederen legger ikke skjul på at den massive donasjonen gir flere muligheter, samtidig som organisasjonen er nøktern når det kommer til pengebruk.

– Det gir oss muligheten til å planlegge noen flere aktiviteter og utvide det tilbudet. Eller at vi får til en tur, som vi gjorde for noen år siden da vi dro til Polar Zoo, sier Aas.

– Skulle vi øremerket det måtte vi hatt et større innsyn i hva de driver med. Det er klart vi kunne gitt midlene sentralt, men da forsvinner det i et stort budsjett. Det var viktig for oss at det gikk til familier som trenger det lokalt, sier Krogh.

– Jeg blir veldig rørt av dette. Det er utrolig storsinnet. Jeg husker da jeg først hørte at det var en så stor sum måtte jeg hive meg over telefonen til nestlederen og fortelle det. Det er helt utrolig, sier Aas.

– Vi selgere er kjent for å være kreative. Vi har gjort en del grep og plutselig satt vi med en del penger. Vi kunne brukt det på oss selv, men vi valgte dette, sier Kristiansen.

200.000 kroner fra Facebook-aksjon

I tillegg til givergleden fra Tromsø selgerforening, har også privatpersoner på Facebook engasjert seg.

De aller fleste har sikkert fått med seg Facebook-utfordringen «like eller kommenter – så donerer jeg penger til barnekreftforeningen», som har herjet den siste måneden. Selv om mye har gått sentralt, har det også dryppet en betydelig sum til Barnekreftforeningen i Troms og Finnmark.

– Vi har fått inn i overkant av 200.000 fra 1. mars, da vi regner med at folk begynte å gi, sier Per Arve Aas, som er styreleder i Barnekreftforeningen i Troms og Finnmark.

LES OGSÅ: Her får kreftforskerne pengene fra Mathea (10)

Sentralt har det kommet inn over 10 millioner kroner, som skal gå til kreftforskning rettet mot bar. Lokalt i nord vil også en betydelig sum gå til akkurat dette.

– Hovedtyngden vil gå til det forskningsfondet, sier Aas, som skjønner hvorfor befolkningen støtter opp om deres forening.

– Ordene barn og kreft hører ikke sammen. Det engasjerer nok mennesker, som ønsker å bidra til trivselstiltak og forskning. Vi ønsker naturligvis å takke alle som har bidratt med dette. Det er ufattelig imponerende og rørende. Jeg blir helt stum av beundring og kan bare love at alle midlene skal bli brukt på best mulig måte, sier Aas.