Noen måneder etter at de ble kjent, sendte en av de tre melding om at de tre skulle på utveksling til Tromsø.

– Jeg ble veldig glad, og dro for å møte dem første dagen de var i Tromsø, fortalte den fornærmede kvinnen i 20-årene til retten.

Tiltalt for gruppevoldtekt

I forklaringen fortalte den fornærmede kvinnen om hvordan hun etter hvert ble gode venner med de tre mennene.

– Vi tilbrakte masse tid sammen. Vi lagde mat sammen. Vi dro til Telegrafbukta sammen. Vi ble gode venner, jeg stolte på dem, forteller hun i det stemmen brister.

I dag startet rettssaken der en 19 år gammel mann er tiltalt å ha deltatt i en grov voldtekt. Ifølge tiltalen skal han og to andre ha gjennomført samleie med kvinnen, til tross for at hun var bevisstløs på grunn av sterk beruselse.

De to andre, som ifølge tiltalen også skal ha deltatt i voldtekten, er etterlyst i Europa og fortsatt på frifot. Den tiltalte og de to kameratene har alle statsborgerskap i Kenya.

Inviterte til fest

Det var på sommeren i fjor at hun hadde invitert tiltalte og vennene hans på besøk. Det skulle bli en avskjedsfest for den lille vennegjengen, noen uker senere skulle nemlig kenyanerne reise hjem.

– Jeg hadde også invitert flere venninner, men alle måtte si nei. Så det ble med at det var oss fire, fortalte den fornærmede.

Kvinnen husker å ha drukket to øl og noen drinker, etterpå husker hun veldig lite.

– Jeg pleier ikke å få blackout. Jeg vet ikke helt når det skjedde. På et tidspunkt var husverten i døra, men så går det i svart igjen.

Husverten skal ha forsøkt å dempe festen og kaste ut kenyanerne, men lyktes ikke.

– Det neste jeg husker er at jeg ligger i senga. Jeg hadde ingen klær på underkroppen. Jeg hadde to strømpebukser på meg og en truse, de var trukket ned forbi knærne, forklarte kvinnen.

– Ba om at de skulle stoppe

En av kenyanerne lå ifølge fornærmede over henne.

– Jeg husker at jeg gråt og sa «please stop». En stemme ved siden av meg sa «you should stop now». Etterpå fikk jeg blackout på nytt, forteller den fornærmede.

Det neste fornærmede husker er at hun, tydelig opprørt, og uten at være helt sikker på hva som hadde skjedd, ringte kjæresten i Afrika.

– Jeg hadde gullfiskhukommelse. Jeg klarte ikke engang å huske mer enn fem minutter tilbake, forklarte kvinnen.

Kjæresten oppfordret den fornærmede kvinnen til å finne ut hva som hadde skjedd, og ba henne også snakke med noen. Han skal også ha vært bekymret for at kvinnen ikke så ut som hun hadde det bra da de snakket sammen på Skype.

På morgenkvisten dro den tiltalte og de to vennene hans videre til et arrangement i byen.

Anbefalte å anmelde

– Jeg begynte å innrømme mer og mer at noe hadde skjedd. Da jeg innså det, skrek jeg ukontrollert i flere minutter.

I en av samtalene med kjæresten på telefon, oppfordret han fornærmede til å dra til legevakta. To dager etter festen dro hun til overgrepsmottaket.

– Det var der jeg virkelig skjønte at jeg hadde blitt voldtatt, forteller kvinnen i det stemmen brister.

Kvinnen ventet i noen dager før hun anmeldte forholdet. I mellomtiden bodde hun hos en venninne.

– Jeg var veldig usikker på om jeg skulle anmelde. De var jo vennene mine, folk jeg hadde mange gode minner med, fortalte hun.

Det var en samtale med hennes nåværende bistandsadvokat, Annichen Rye-Holmboe, som førte at hun tok motet til seg.

– Hun sa til meg at den eneste måten jeg kunne få svar på, var å anmelde det. Det føltes veldig lettende da jeg anmeldte saken. Nå var den ute av min kontroll, det var politiet som hadde tatt over.

Måtte ta HIV-medisin

I forklaringen fortalte kvinnen at hun tidvis hadde slitt psykisk etter hendelsen, samt opplevd fysiske smerter i underlivet i tiden etter hendelsene. Hun har heller ikke klart å jobbe like mye som tidligere.

Hun ble også nødt til å ta forebyggende HIV-medisin i en måned etterpå, i påvente av å få svar på en HIV-test.

– Det var veldig hardt psykisk å ikke vite om man er HIV-smittet. Jeg sendte melding til de tre, og ba de være så snill å ta en HIV-test. En av dem gikk med på det, de to andre nektet. Etter noen måneder fikk jeg vite at testen var negativ.

I mellomtiden ble de tre kenyanerne avhørt og sluppet fri igjen. Da DNA-prøver fra blant annet truse, bind og tampong ble analysert, ble det funnet sædceller fra alle de tre. Tiltalte (19) ble pågrepet, politiet vet ikke hvor de to andre befinner seg.

Da saken begynte erkjente ikke tiltalte (19) straffskyld. Det er satt av to dager til saken i Nord-Troms tingrett.