Nå får Tromsø omfattende kunstsamling i testamentgave

Tromsø kommune har fått arve 24 kunstverk laget av Sara Fabricius (Cora Sandel) og bevilger nå 100.000 kroner til å hente dem hjem til Tromsø.

CORA SANDEL: Sara Fabricius – eller Cora Sandel, som hennes forfatternavn var, bodde i Tromsø i Tromsø fra hun var 12 år gammel, og har skildret byen i flere romaner. 

ERIK JÖNSSON: Sara Fabricius sønn, Erik Jönsson, døde i desember i fjor – og testamenterte 24 kunstverk til kommunen – kunstverk laget av hans mor. 

nyheter

Det er Sara Fabricius sønn, Erik Jönsson, som har testamentert 22 oljemalerier og 2 skisser til Tromsø kommune.

Jönsson døde i desember i fjor, og kommunen ble kontaktet av Jönssons datter tidligere i år med forespørsel om hvor vidt kommunen ønsket å ta imot testamentsgaven.

Bevilger 100.000 kroner

– Det er en fantastisk gave, og vi kommer til å bevilge 100.000 kroner i tirsdagens formannskapsmøte for å kunne få dem fraktet til Tromsø, sier ordfører Kristin Røymo til iTromsø.

– Vi har vært i tett dialog og samarbeid med Perspektivet og Kunstmuseet for å planlegge hentingen av bildene til byen, sier Kristin Røymo.

Fra begynnelsen av 1900-tallet

Kunstverkene er fra tidlig 1900-tall da Fabricius studerte kunst i Paris under veiledning av blant andre Harriet Backer.

– Det er bilder som er fra før hun stiftet familie og begynte som forfatter, sier konstituert leder ved Perspektivet Museum, Aslaug Eidsvik.

Museet har ikke nærmere kjennskap til kunstverkene.

– Vi har ikke fått se bildene ennå, og vil kunne danne oss et ordentlig bilde av dem når de kommer til Tromsø i begynnelsen av mai, sier Eidsvik.

Fra før forfatterskapet

Det er imidlertid ingen tvilsom at det er kunstverk av høy kvalitet.

– Det er fra etter at hun var ferdig med sin kunstneriske utdannelse, så vi regner med at de vil holde et høyt nivå, sier Eidsvik.

Bildene vil bli brukt i en utstilling om Sara Fabricius som er under planlegging.

Til Tromsø i mai

Bildene beregnes å komme til Tromsø i begynnelsen av mai – såframt alt går etter planen.

– Som vi skjønner det så er leiligheten der de har hengt i ferd med å tømmes, slik at bildene vil bli pakket og sendt til oss i løpet av noen få dager, sier Røymo.

Ifølge Aslaug Eidsvik kunne ikke timingen av testamentsgavene være bedre.

I lang tid har Perspektivet museum hatt lyst til å utvide sin faste utstilling om Cora Sandel.


Kan utvide utstilling

– Vi har hatt en mindre utstilling om henne, men nå får vi anledning til å utvide vår utstilling, sier hun.

Perspektivet museum har planer om å løfte Cora Sandels forfatterskap og kunstneriske virksomhet fram mer i lyset.

Tror på åpning 2019

– Vi kan komme i gang med planlegging av en ny utstilling allerede i år slik at vi kan åpne en slik allerede i 2019, sier Eidsvik.

Ordfører Kristin Røymo mener at gaven vil ha stor betydning for Tromsø.

– Bildene vil bli til stor glede for byens befolkning. Vi vil kunne fokusere på Sara Fabricius, hennes kunstnerskap og byens historie, sier hun.