Regionsreformen: – Nå må Tromsø være rause

Det er en frykt i Finnmark for at arbeidsplasser skal gå tapt til Tromsø. Ordføreren i Vadsø mener Tromsø nå må være rause.

BER TROMSØ VÆRE RAUSE: Hans-Jacob Bønå (H) frykter Finnmark vil miste arbeidsplasser som følge av sammenslåingen. Foto: Privat 

nyheter

– Man trenger ikke flytte mer til Tromsø der det knapt går an å sette fra seg bilen uten å få en parkeringsbot, sier Hans-Jacob Bønå (H), ordfører i Vadsø.

Utfordringen ligger i Troms og Tromsø

I går ble det kjent at Troms og Finnmark blir slått sammen til en region. Et av de store spørsmålene vil være fordelingen av de administrative oppgavene, og hvor den nye regionshovedstaden vil ligge. Vadsø-ordføreren mener det er Troms og Tromsø sin jobb å være rause med Finnmark.

– Utfordringen ligger i Troms og Tromsø. Det er Troms som aller mest ønsker en sammenslåing. Da er det opp til dem å vise at de virkelig ønsker dette, sier han.

Frykt for arbeidsplasser

Bønå forteller om frykt blant bebyggerne i Finnmarks fylkeshovedstad, Vadsø, etter at nyheten ble kjent i går.

– Det er en frykt for sentraliseringsspøkelset og lokalisering av arbeidsplasser. Det var mange som var resignerte og fortvilte i går. Vi har sett over lengre tid at mye har blitt sentralisert fra Vadsø til Tromsø, blant annet regionsdirektøren i fiskedirektoratet, sier Vadsø-ordføreren, og fortsetter:

– Forsvinner det 50 eller 100 arbeidsplasser fra Vadsø vil dette være det samme som flere tusen i Tromsø. Tromsø trenger ikke flere arbeidsplasser. Tromsø kan nå bidra til at flere arbeidsplasser blir flyttet til Finnmark.

Dårlig erfaring

MOT SAMMENSLÅING: Helga Pedersen (Ap) ber folk vise hva de mener om sammenslåingen med stemmeseddelen under stortingsvalget.  Foto: Ronald Johansen

Stortingsrepresentant fra Finnmark, Helga Pedersen (Ap), er lite fornøyd med regionsreformen.

– Jeg er veldig bekymret. Det som skjer nå er en storstilt sentralisering, og det sentraliseres bort fra Finnmark, sier hun.

Pedersen nevner blant annet sammenslåingen av UiT med Høgskolen i Finnmark.

– Det var bestemt at beslutningsmakt skulle ligge i Alta, men knappe fire år senere henger dette i en tynn tråd når det reduseres i antall fakulteter. Finnmark har ikke de beste erfaringene med fusjonene som har vært så langt, sier stortingsrepresentanten.

Minimal støtte

Pedersen ønsker ikke å spekulere i hvor den nye regionshovedstaden vil ligge.

– Det er ikke en diskusjon jeg vil gå inn på. Tvangssammenslåing har minimal støtte i Finnmark, og hvis Ap vinner valget blir det ikke tvangssammenslåing, sier hun.

Ikke sikkert det blir sammenslåing

Fylkesordføreren i Troms, Knut Werner Hansen (Ap), er ikke så sikker på om det blir en sammenslåing av de to fylkene.

– Vi skal nok finne en løsning på hvor regionshovedstaden vil ligge dersom dette blir en reell situasjon. Akkurat nå er det litt usikkert hva som vil skje. Ap og Sp ønsker å snu på dette hvis de havner i regjeringsposisjon. Velgerne får gjennom valget til høsten mulighet til å påvirke om det blir omkamp eller ikke, sier han.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter