Byggeprosjekt i sentrum skaper reaksjoner: Naboene frykter asbest

Naboene til dette huset nord i Grønnegata har koblet inn ulike etater som følge av frykten for asbest.

ikke forsvarlig: Håndteringen av disse asbestplatene på en byggeplass i Grønnegata er ikke i henhold til forskriftene. Foto: Privat 

nyheter

Daglig leder i Eriksen HMS AS i Bergen, Tom Eriksen, har kontaktet Arbeidstilsynet, kommunen og regionalt verneombud etter at de fikk 4–5 henvendelser om saken. Selskapet opererer i hele landet som rådgivere innen asbest.

Bekymringsmeldinger

Huset arbeidet foregår på, er et renoveringsprosjekt i krysset Nordre Tollbodgate/Grønnegata. De siste dagene har eieren fjernet takplatene på huset – asbestplater som er kastet hulter til bulter i bakgården.

– Det er greit at det foreligger andre bestemmelser når privatpersoner fjerner asbestholdige materialer. Men uansett skal alle holde seg til forskriftene og behandle materialet som farlig. Det er ikke gjort i dette tilfellet.

Spredningsfare

asbestfare: Asbest-spesialist Tom Eriksen frykter spredning av byggeavfallet på eiendommen i Tromsø sentrum. Foto: Privat 

Ifølge Tom Eriksen har personer som har kontaktet hans firma påpekt at barn både bor og leker i området. Og slik takplatene ligger nå – delvis knuste – er det stor sannsynlighet for at asbest sprer seg.

– Ut fra bilder vi har mottatt, vil vi anse dette som en sak som bør få oppmerksomhet.

Usikret asbest

– Jeg kan klart se at det ligger knuste, asbestholdige plater på tomten. Disse ligger usikret i forhold til barn og naboer. Jeg kan ikke se at sikkerhetstiltak er iverksatt. Derfor er det en stor mulighet for forurensing i nabolaget.

– Arbeidet som er utført, er ikke i tråd med bestemmelser i Forskrift om utførelse av arbeid.

– Jeg vil innstendig be om at det gjennomføres en på byggeplassen, sier Tom Eriksen.

Varslet

Regionalt verneombud, Roger Wangsbro, sier at han har kontaktet miljøvernavdelingen i kommunen, arbeidstilsynet og politiet.

– Så langt er ingenting skjedd.

– Jeg har også vært på stedet i håp om å få eieren i tale. Det har jeg ikke lykkes med.

Wangsbro forventer at ansvarlige myndigheter tar affære – ikke minst i forhold til det videre arbeidet som skal gjøres på stedet.

iTromsø har forsøkt å få huseieren i tale uten å lykkes.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter